Pakistan gebruikt kunstmatige regen om vervuiling te bestrijden
17 Dec, 06:44
foto
Een arbeider bakt brood langs een weg te midden van zware smog in Lahore . (Foto: AFP)


In Pakistan is voor het eerst kunstmatige regen gebruikt in een poging de gevaarlijke niveaus van vervuiling in de megastad Lahore tegen te gaan, zegt de provinciale overheid. Vliegtuigen uitgerust met cloud-seeding-apparatuur vlogen zaterdag boven de oostelijke stad, vaak gerangschikt als een van de slechtste plaatsen ter wereld wat betreft luchtvervuiling.

“Het miezerde in minstens tien gebieden van Lahore”, vertelde de waarnemend premier van Punjab, Mohsin Naqvi, aan verslaggevers, eraan toevoegend dat de autoriteiten de impact van kunstmatige regen in een straal van 15 km in de gaten hielden.

De luchtkwaliteit in Lahore is de afgelopen weken bijzonder slecht geweest en de regering van Punjab heeft verschillende tactieken toegepast, waaronder de vroegtijdige sluiting van bedrijven en het twee dagen langer dichthouden van scholen om de luchtkwaliteit te helpen verbeteren – maar niets werkte.

Het “geschenk” werd verstrekt door de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), zei Naqvi. “Teams uit de VAE zijn hier ongeveer tien tot twaalf dagen geleden aangekomen, samen met twee vliegtuigen. Ze gebruikten 48 vuurpijlen om de regen te creëren”, zei hij.

De VAE maakt steeds vaker gebruik van cloud seeding, ook wel kunstmatige regen of blueskying genoemd, om regen te creëren in de dorre uitgestrektheid van het land.

Bij het wolkenzaaiproces wordt zilverjodide, een geelachtig zout, in wolken verbrand in een mengsel met aceton om condensatie in de vorm van regen te bevorderen.

Naqvi verzekerde het publiek van de veiligheid van de kunstmatige regen, daarbij verwijzend naar meer dan 1.000 jaarlijkse missies van de VAE en soortgelijke technologieën die in tientallen landen worden gebruikt, waaronder de Verenigde Staten, China en India.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May