Staatsolie verstrekt exploratielicenties in Blok 63, 64 en 65
16 Dec, 10:38
foto
De blokken 63, 64 en 65 in het Demeraragebied offshore Suriname, waarvoor vrijdag
productiedelingscontracten zijn ondertekend met internationale olie- en gasbedrijven.


Staatsolie heeft drie productiedelingscontracten (PSC) getekend voor de blokken 63, 64 en 65. Petronas heeft een exploratielicentie verkregen voor blok 63. De samenwerkende bedrijven TotalEnergies, QatarEnergy en Petronas hadden voor blok 64 een bod uitgebracht. Ook voor blok 65 was er een gezamenlijk bod van BG International, een dochteronderneming van Shell, en QatarEnergy. Shell heeft een belang van 60% en zal als operator optreden, de overige 40% zijn voor QatarEnergy.

Met de PSC's heeft Staatsolie de exploratie-, ontwikkelings- en productierechten gegeven aan deze bedrijven. De kosten en risico’s in de exploratieperiode worden volledig door deze bedrijven gedragen. De exploratieperiode bestaat
uit drie fasen en zal zeven jaren duren. In zowel Blok 64 als Blok 65 zal al in de eerste fase die drie jaar duurt, een exploratieput worden geboord. In Blok 63 volgt de eerste exploratieput in de tweede fase van de exploratieperiode. In geval van een olie- of gasvondst die commercieel verklaard wordt, heeft Staatsolie in alle drie blokken het recht om vanaf de ontwikkelingsperiode mee te doen voor maximaal twintig procent.

De PSC's gelden voor dertig jaar. De Blokken 63, 64 en 65 bevinden zich in het Demeraragebied, in het centraal noordelijk deel van de Surinaamse territoriale wateren, en liggen 160 tot 355 kilometer uit de kust in waterdieptes van tussen 150 en 3.000 meter.

De Shallow Offshore 2 Bid Round voor elf blokken in het ondiep zeegebied, het zogenoemde shallow offshore, is nu aan de gang. Dit gebied ligt ten zuiden van de diepwater olie- en gasvondsten en ten noorden van Staatsolies productievelden in het district Saramacca en heeft waterdieptes tot 150 meter. Ook deze aanbestedingsronde past volgens Staatsolie in zijn strategie om zoveel mogelijk gebied onder contract te hebben bij internationale partijen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May