Wakay krijgt brandstof voor drie weken
15 Dec, 04:28
foto
De lading brandstof wordt uit de boot verpompt naar de tanks voor het Wakay-pompgemaal.


De rijstboeren zijn blij. Voor zeker drie weken is de brandstof voor het pompgemaal te Wakay gegarandeerd. Na een noodkreet van het OWMCP dat de boeren moet voorzien van voldoende irrigatiewater, is er donderdag een boot met 100.000 liter brandstof aangekomen te Wakay.

Drie pompen van het gemaal zijn continu bezig om ervoor te zorgen dat de arealen van de rijstboeren kunnen worden bevloeid. De inzaai is in volle gang en er is water nodig voor de gewasverzorging. In het weekend waren de pompen droog komen te liggen, maar ze werden dinsdag opgestart, nadat er per truck 7000 liter brandstof was geleverd. Deze hoeveelheid is genoeg voor drie dagen.

OWMCP waarschuwde dat als de brandstof niet zou worden aangevoerd, de pompen weer leeg zouden lopen. Met het extreem droge weer, hebben de boeren hun arealen goed kunnen bewerken, maar nu hebben ze water nodig voor de inzaai.

Het water in de irrigatiekanalen begint langzaam te stijgen, maar zo gauw er wat water is, verpompen de boeren deze naar hun arealen. Op die manier hopen de boeren hun investeringen te kunnen redden. Door het gebrek aan irrigatiewater is er in zekere mate al enige schade opgetreden in de zaailingen, maar de boeren zijn blij dat ze zich nu geen zorgen hoeven te maken over irrigatiewater.

Het heeft heel veel voeten in de aarde gekost, om de brandstoflevering veilig te stellen. OWMCP staat in dienst van de rijstboeren, maar kon aan het begin van de inzaai op 1 november, onvoldoende water leveren omdat de twee pompen die operationeel waren, niet op volle kracht werken. Het ministerie van LVV maakte middelen vrij om een derde pomp te reviseren en bruikbaar te maken. De derde pomp is dinsdag in werking gesteld en overstijgt de verwachtingen.

Het is nu zaak dat de overheid zorgt voor continuïteit van de brandstoflevering. De volgende moet binnen drie weken worden aangeleverd, anders komen de pompen weer droog te liggen binnen de inzaaiperiode. De drie pompen werken dag en nacht.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May