Maduro en Ali spreken overleg en dialoog af; goede uitkomst
15 Dec, 02:24
foto
De Guyanese president Irfaan Ali (l) en de Venezolaanse president Nicolas Maduro schudden elkaar de hand, terwijl ze elkaar ontmoeten te midden van spanningen over een grensgeschil, in Kingstown, St. Vincent en de Grenadines. (Foto's via Reuters)


De Venezolaanse president Nicolas Maduro en Guyana's Irfaan Ali hebben elkaar de hand geschud na een twee uur durende bijeenkomst. Er is een doorbraak gekomen in het geschil tussen de beide landen. Overeengekomen is dat Guyana en Venezuela onder geen enkele omstandigheid dreiging of geweld tegen elkaar zullen gebruiken inclusief die voortvloeien uit bestaande geschillen tussen de twee landen.

Het gesprek tussen de twee staatshoofden heeft een goede uitkomst, zegt minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking aan Starnieuws. "We verwelkomen dit traject van overleg en dialoog mechanismen om escalatie te voorkomen, de commitment van alle partijen om het westelijk halfrond te behouden als een zone van vrede. Deze aanpak en facilitering mag als een voorbeeld dienen voor de wereld", stelt Ramdin.

Overeengekomen is tussen de twee landen dat alle geschillen tussen de twee staten zullen worden opgelost volgens het internationaal recht, inclusief het Verdrag van Genève van 17 februari 1966. Toegewijd aan het nastreven van goede nabuurschap, vreedzaam samenleven en de eenheid van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.

Er is kennis genomen van Guyana's bewering dat het zich inzet voor het proces en de procedures van het Internationaal Gerechtshof voor de oplossing van het grensgeschil. Venezuela heeft aangegeven geen toestemming te geven en het Internationaal Gerechtshof en diens jurisdictie in het grensgeschil niet te erkennen.

Overeengekomen dat beide staten zich zullen onthouden, zowel door woorden als daden, van het escaleren van elk conflict of meningsverschil voortkomend uit een geschil tussen hen. De twee staten zullen samenwerken om incidenten op de grond die tot spanning tussen hen kunnen leiden, te vermijden. In geval van een dergelijk incident zullen de twee staten onmiddellijk communiceren met elkaar, de Caribische Gemeenschap (CARICOM), de Gemeenschap van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied (CELAC), en de president van Brazilië om herhaling te voorkomen.

Overeengekomen om onmiddellijk een gezamenlijke commissie van de ministers van Buitenlandse Zaken en technisch personeel van de twee staten in te stellen om zaken aan te pakken zoals wederzijds overeengekomen. Een update van deze gezamenlijke commissie zal worden ingediend bij de presidenten van Guyana en Venezuela binnen drie maanden.
Beide staten hebben ermee ingestemd dat Premier Ralph E. Gonsalves, de Pro Tempore President van CELAC, Premier Roosevelt Skerrit, de zittende CARICOM-voorzitter, en President Luiz Inacio Lula da Silva van Brazilië zich blijven bezighouden met de kwestie als gesprekspartners, en Secretaris-Generaal van de VN, Antonio Guterres als waarnemer, met de voortdurende instemming van de Presidenten Irfaan Ali en Nicolas Maduro.

De bijeenkomst vond plaats na maanden van escalerende onenigheid die in de regio de angst heeft doen ontstaan voor een mogelijk conflict over het afgelegen gebied van 160.000 vierkante kilometer.

De regering van Maduro hield op 3 december een controversieel referendum waarin 95 procent van de kiezers, volgens functionarissen in de hard-line linkse regering, voorstander was van het uitroepen van Venezuela tot de rechtmatige eigenaar van Essequibo. Sindsdien is hij begonnen met juridische manoeuvres om een Venezolaanse provincie in Essequibo te creëren en heeft hij de staatsoliemaatschappij opdracht gegeven vergunningen af te geven voor de winning van ruwe olie in de regio. Ali heeft de acties een 'ernstige bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid' genoemd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May