AVVN stemt overweldigend vóór staakt-het-vuren in Gaza
13 Dec, 04:51
foto
Palestijnen controleren de verwoestingen na het Israëlische bombardement op Rafah, in de zuidelijke Gazastrook. (Foto: AFP)


De 193 leden tellende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) heeft met overweldigende meerderheid vóór een resolutie gestemd waarin wordt opgeroepen tot een humanitair staakt-het-vuren in het door oorlog verscheurde Gaza.

De resolutie van dinsdag werd aangenomen, waarbij 153 landen vóór stemden, 23 landen zich onthielden en 10 landen tegen stemden, waaronder Israël en de Verenigde Staten. Hoewel de resolutie niet-bindend is, dient zij als indicator voor de mondiale opinie.

"We danken iedereen die de ontwerpresolutie heeft gesteund die zojuist door een grote meerderheid is aangenomen", zei de VN-ambassadeur van Saudi-Arabië, Abdulaziz Alwasil, in opmerkingen na de stemming. "Dit weerspiegelt het internationale standpunt om op te roepen tot de handhaving van deze resolutie."

De stemming komt terwijl de internationale druk op Israël toeneemt om een einde te maken aan de maandenlange aanval op Gaza, waar ruim 18.000 Palestijnen zijn gedood, voor het merendeel vrouwen en kinderen. Ook ruim 80 procent van de 2,3 miljoen inwoners van Gaza is ontheemd.

Meedogenloze luchtaanvallen en een Israëlische belegering hebben humanitaire omstandigheden gecreëerd in het Palestijnse gebied die VN-functionarissen de "hel op aarde" hebben genoemd. Het Israëlische militaire offensief heeft de toegang tot voedsel, brandstof, water en elektriciteit in de Gazastrook ernstig beperkt.

De stemming van dinsdag volgt op een mislukte resolutie van vrijdag in de VN-Veiligheidsraad, waarin eveneens werd opgeroepen tot een humanitair staakt-het-vuren.

De VS sprak zijn veto uit over het voorstel, bracht de enige afwijkende stem uit en verhinderde daarmee de doorgang ervan. Groot-Brittannië onthield zich ondertussen van stemming. In tegenstelling tot de stemmen van de AVVN hebben resoluties van de VN-Veiligheidsraad de kracht om bindend te zijn.

Na de tot zinken gebrachte resolutie van de VN-Veiligheidsraad van vrijdag heeft VN-secretaris-generaal Antonio Guterres de buitengewone stap gezet om een beroep te doen op artikel 99 van het VN-Handvest, dat hem de mogelijkheid biedt waarschuwingen te geven over ernstige bedreigingen van de internationale vrede. De laatste keer dat het werd gebruikt was in 1971.

Maar de aanneming van de niet-bindende AVVN-resolutie op dinsdag stuitte eveneens op Amerikaanse tegenstand.

Zowel de VS als Oostenrijk hebben amendementen op de resolutie ingediend om de dodelijke aanval van Hamas op 7 oktober, die het begin van het huidige conflict markeerde, te veroordelen.

Al Jazeera-correspondent Kristen Saloomey zei dat de Arabische landen deze amendementen zien als een poging om de stemming te politiseren. Ze slaagden er allebei niet in om te passeren.

"Wat we van veel landen horen is dat de geloofwaardigheid van de Verenigde Naties hier op het spel staat, dat respect voor het internationaal recht respect voor humanitaire inspanningen vereist", zei Saloomey.

De Egyptische VN-ambassadeur Osama Abdelkhalek noemde de ontwerpresolutie 'evenwichtig en neutraal' en merkte op dat deze opriep tot de bescherming van burgers aan beide kanten en de vrijlating van alle gevangenen.

De Israëlische gezant Gilad Erdan hekelde de oproepen tot een staakt-het-vuren en noemde de VN een 'morele smet' op de mensheid.

'Waarom houdt u de verkrachters en kindermoordenaars niet ter verantwoording?' vroeg hij in een toespraak vóór de stemming. "De tijd is gekomen om de schuld te leggen waar die hoort: op de schouders van de Hamas-monsters."

De regering van de Amerikaanse president Joe Biden heeft de militaire campagne van Israël krachtig gesteund, met het argument dat het land Hamas moet kunnen ontmantelen.

Maar nu Israëlische strijdkrachten hele buurten met de grond gelijk maken, inclusief scholen en ziekenhuizen, komt de VS steeds meer in conflict met de internationale opinie.

In opmerkingen van dinsdag scherpte Biden echter zijn kritiek op de Amerikaanse bondgenoot aan, door te zeggen dat Israël de internationale steun aan het verliezen was als gevolg van "willekeurige bombardementen" in Gaza.

De VS, die Rusland sterk heeftn bekritiseerd vanwege soortgelijke acties in Oekraïne, wordt ervan beschuldigd een dubbele standaard te hanteren op het gebied van de mensenrechten.

"Met elke stap lijken de VS meer geïsoleerd van de mainstream van de VN-opinie", vertelde Richard Gowan, VN-directeur van de International Crisis Group, een NGO, aan Reuters.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May