Suriname steunt Guyana, "maar Tigri is van ons"
13 Dec, 06:44
foto
Minister Albert Ramdin dinsdag op een persconferentie.


Terwijl buurland Guyana al 50 jaren een deel van Suriname heeft ingelijfd, kan het toch rekenen op de steun van Suriname als het gaat om de grenskwestie die het land heeft met Venezuela. Venezuela claimt twee derde deel van Guyana en is voornemens dit in te gaan lijven. "Tigri is van ons," benadrukt Albert Ramdin, minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, na dringende vragen van journalisten over de slepende grenskwestie in het zuidwesten.

Ramdin heeft op een persconferentie dinsdag de stand van zaken uitgelegd in de grenskwestie tussen Guyana en Venezuela, en de eigen grensproblemen met Guyana en Frans-Guyana. Met Frankrijk is ondertussen een overeenkomst getekend over de grensbepaling op de Marowijnerivier. Tot de samenvloeiing van de Lawa- en de Litanie- en de Marowijnerivier is er overeenstemming over de demarcatie bereikt, geeft de bewindsman aan. De volgende fase, verder het oosten in, is al ingezet. Frankrijk stelt dat een deel van dit grondgebied aan hem toebehoort.

In het Zuidwesten heeft Guyana het Tigrigebied ingelijfd. Op de activiteiten die in dat gebied plaatsvinden gaat Ramdin (vooralsnog) niet in: "We hebben recentelijk instructies gegeven om goed vast te stellen wat er daar gebeurt. We hebben duidelijk aangegeven, ook aan de wereld, hoe onze grenzen eruit zien. En dat in inclusief de zuidwest grens. Onze kaarten zijn niet veranderd wat dat betreft."  

In buurland Guyana wordt op zoveel mogelijk manieren aan de bevolking en de rest van de wereld bekendgemaakt dat 'Tigri' geen deel is van het Surinaams grondgebied. Vanuit de regering wordt het ook constant duidelijk gemaakt. Het nationalisme in deze kwestie is tot ver buiten de Guyanese grenzen te merken. 

Ramdin wanneer gevraagd wordt waarom de Surinaamse regering zich anders opstelt: "Nationalisme is geen verantwoordelijkheid van de regering, dat is van het land, de samenleving. U zet iets op het bord van de regering dat daar niet hoort. Uiteraard heeft de regering de verantwoordelijkheid om de territoriale integriteit te garanderen. Ik heb het vaker gezegd en ik herhaal: Tigri is van ons. Dat is ons standpunt. Ik erken onmiddellijk dat aan de andere zijde anders over wordt gedacht. Derhalve is er een procedure ingezet om in goed overleg met elkaar daar een oplossing voor te vinden."

De grenscommissies van beide landen die sinds 2013 zijn geïnstalleerd, gaan binnenkort een eindrapport opmaken. In de tussentijd schrijven beide partijen elkaar aan wanneer een van ze een in hun perspectief verkeerde kaart hebben gebruikt. "Het is om het dossier op te bouwen," deelt Ramdin mee. "Maar er is een proces via de nationale commissies die hopelijk zullen leiden tot aanbevelingen die we dan kunnen bespreken op een hoger niveau. Hopelijk zal dat leiden tot een definitieve oplossing van het vraagstuk aan de zuidwestgrens. Wanneer dat is opgelost dan houden die brieven ook op."

Ondertussen heeft Venezuela besloten dat Essequibo, twee derde van Guyana, aan hem behoort en is voornemens het in te nemen. Ramdin: "Ons standpunt is dat wij ondersteunen de territoriale integriteit van Guyana voor wat betreft Essequibo." Suriname is voorstander van een vredeszone en wil niet dat er een gewapend conflict ontstaat. "In deze soort regionale situaties moet je elkaar helpen, het is een belangrijk principe," merkt Ramdin op. "En zeker nu wanneer je ziet dat het ander land die een deel van Guyana wil pakken, ook een deel van ons zou willen hebben op het territoriaal gebied. Dan ontstaat er wel een belang voor ons om hier naar te kijken."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May