Satya Dharma vraagt president steun voor multiple visum
07 Dec, 07:24
foto
Ramon Ramsodit, president van Satya Dharma


Ramon Ramsodit, president van de Stichting Satya Dharma (Nederland), dringt er bij staatshoofd Chan Santokhi op aan steun voor een multiple visum voor Schengenlanden voor alle Surinamers. In een brief hekelt hij ‘het zenuwslopende proces bij de aanvraag van een Schengenvisum.’

De voorkeur van Satya Dharma is volledige afschaffing van het visum voor de Schengenlanden, maar de stichting oordeelt dat dit ‘thans politiek niet haalbaar is, mede vanwege het feit dat een aantal Europese landen hier tegen is’. Volgens Ramsodit zou het proces tot afschaffing derhalve vele jaren duren. Het multiple visum, naar Amerikaans voorbeeld, zou al veel ergernis en administratieve lasten voorkomen.

Er moeten volgens Satya Dharma enorm veel documenten worden overhandigd bij de aanvraag en komt het steeds vaker voor dat er een single entry visum voor maximaal 3 maanden wordt toegekend. De aanvrager die naar Nederland wil afreizen heeft voor een visum nodig:
1)EUR 110
2)Kopie familieboek
3)Kopie oud paspoort
4) Kopie nieuw paspoort
5) Werkgeversverklaring/schoolverklaring
6) Recente loonstrook van de afgelopen 3 maanden
7) Ondernemers: KKF uittreksel
8) Bankafschrift van de afgelopen 3 maanden
9) Reisverzekering
10) Reisschema of ticket

Ook de referent in Nederland moet documenten overleggen:
11) Garantverklaring (geldigheid is 6 maanden)
12) Een kopie van het paspoort
13) Indien gehuwd of geregistreerd partnerschap, ook een kopie paspoort van partner
14) Arbeidsovereenkomst
15) Recente loonstrook van de laatste 3 maanden met netto salaris van EUR 1650.

Satya Dharma doet president Santokhi een aantal concrete voorstellen:
- Met spoed de wet paspoort behandelen in De Nationale Assemblee waarbij de geldigheid van een Surinaams paspoort wordt verlengd van 5 naar 10 jaar;
- Vervolgens spoedig een biometrisch paspoort invoeren. (Er is EUR 2 miljoen hiervoor gealloceerd door Nederland);
- Contact op te nemen met demissionair minister-president Mark Rutte over Schengenvisum voor de duur van het Surinaamse paspoort voor personen zonder strafblad in Suriname of Nederland.

Door invoering van een multiple entry visum hoeft de Surinaamse burger, die EUR 110 voor een visumaanvraag betaalt, dit hele proces van verzameling van documenten en betaling van de visum fees, maar één keer te doorlopen in de hoop dat men een visum krijgt voor een periode van 7-10 jaar.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April