Nationale Kunstbeurs: Een spiegel van de maatschappij
06 Dec, 14:36
foto


De 58e editie van de Nationale Kunstbeurs (NK) is volop aan de gang. Juan Pawiroredjo, ondervoorzitter van de Stichting Nationale Kunstbeurs, zegt dat de tentoongestelde kunstwerken een weergave zijn van "onze maatschappij die ons een spiegel voorhoudt". Op deze NK doen dit jaar mee enkele bijzondere kunstenaars zoals Robert Enfield, Kim Ng A Tam een begaafde autistische schilder en Dwarka (Anand) die dit jaar 20 jaar actief kunstenaar is.

Reeds 58 jaar beijvert de organisatie zich om voor opkomende alsook gevestigde, nationale en internationale kunstenaars een platform te zijn waar hun creaties in diverse vormen zichtbaar wordt gemaakt voor een breder publiek. De plek om gedurende een week lang te kijken, filosoferen en kennis te maken met diverse kunstuitingen, zei Pawiroredjo bij de opening zaterdag in de Hal.

Pawiroredjo wees wederom op het belang van kunst en cultuur educatie bij jongeren en de positieve effecten die het heeft op hun cognitieve ontwikkeling. “Ik geloof dat kunst kinderen helpt om de aller beste versie van zichzelf te worden. De Kunstenaar vervult een kritische en essentiële rol in de sturing van onze samenleving. De kunstenaar brengt op poëtische wijze waarheden aan het licht. Ze reflecteert dat naar de samenleving en de samenleving luistert. Kunst en cultuur zijn de ziel en identiteit van ons geliefd Suriname”.

Bezoekers van de beurs in gesprek met elkaar.

De Amerikaanse ambassadeur Robert J. Faucher hield het publiek voor dat hij in 1988 voor het eerst in Suriname een NK meemaakte. “Dat was een tijd waar het heel moeilijk was in Suriname en toch hebben Surinaamse kunstenaars mooie en interessante kunstwerken kunnen vervaardigen. En vanuit die ervaring heb ik geleerd dat kunst spreekt tot mensen.” De NK is een weerspiegeling van de culturele en artistieke kracht van Suriname. In de Amerikaanse ambassade hangen er meer dan 60 schilderijen waaronder ook heel veel van lokale kunstenaars. Faucher stond ook stil bij de economische waarde van kunst, dat in de VS alleen al goed is voor 1 miljard US-dollar per jaar met meer dan 4,8 miljoen arbeiders.

Ook minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme wees op het belang van de ontwikkeling van het creatieve bij jongeren. “De NK heeft haar bestaansrecht bewezen en is van belang voor de economie.” Hij riep eveneens op tot het beter waarderen van de Surinaamse kunstenaar.

Op de eerste avond was er al een groot aantal schilderijen verkocht en de verkoopcijfers hebben zich voortgezet in de dagen die volgden. De verkoop neemt een snelheid aan die zelfs vóór de Covid-19 pandemie als heel bijzonder zou worden aangekaart, laat Pawiroredjo optekenen.

Dit jaar is er een samenwerking gestart met de nazaten van kunstgrootmeester Erwin de Vries. “We vinden het belangrijk dat de legacy van Erwin de Vries aan jongeren wordt overgedragen. We zijn hem voor eeuwig dankbaar voor wat hij voor onze samenleving heeft betekend,” zegt Pawiroredjo. Vanaf dit jaar zal men steeds nieuwe en veel oudere werken van Erwin zien die nog nooit eerder geëxposeerd zijn.

Op de website SIAF.sr zijn alle kunstwerken die op de twee locaties te zien, namelijk de Hal aan de Grote Combeweg en de kunsthal van G-Art blok aan de Keizerstraat. De NK loopt tot en met zaterdag 9 december en is elke dag geopend van 18:00 tot 21:00 uur.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May