Carbon Credits, duurzame Natuurlijke Hulpbron voor Suriname?
02 Dec, 12:44
foto


(Aangeboden)

Met een presentatie over Carbon Credits, gepresenteerd door Rudolf Elias, ex-Staatsolie directeur, kreeg het kader van de NDP woensdagavond informatie over de voor Suriname gunstige ontwikkelingen op het gebied van Carbon Credits, de stand van zaken betreffende onze bosbedekking en de beste opties om inkomsten te verwerven met de instandhouding daarvan.

Suriname is nog steeds voor ongeveer 93% bedekt met bos en stoot minder CO2 uit dan door het bos uit de atmosfeer wordt gehaald. Ons land is daardoor een van de zeer weinige 'Carbon Negatieve' landen, die nu door de wijziging van artikel 6 van het verdrag van Parijs, nieuwe, gunstigere opties heeft om daarmee inkomsten te verwerven.

Om het beste voor ons land eruit te halen is het nodig dat we goed op de hoogte zijn van alle opties, maar ook van de valkuilen die zich in de private verhandeling van carbon credits kunnen voordoen, evenals de ontwikkeling van de prijzen per ton opgenomen CO2, die nogal kunnen verschillen en waarvan men verwacht dat deze verder zullen stijgen. Het werd duidelijk dat we er nog niet zijn vanwege de vele regelgeving, juridische en wettelijke aspecten, die nog niet in place zijn.

Vanwege dit aspect is naar voren gebracht dat alle stakeholders, regering, DNA, in stamverband levende gemeenschappen en alle andere betrokkenen, samen moeten werken om te komen op het punt dat er daadwerkelijk inkomsten kunnen worden gehaald uit de instandhouding van ons bos. Het is van belang dat we op kort termijn weten wat de concrete voorwaarden zijn voor het verhandelen van de carbon credits door Suriname.

Suriname zal door concrete actieplannen en duidelijke projecten, goed voorbereid moeten zijn bij het voeren van de onderhandelingen en wij dienen te mikken op de meest gunstige en duurzame opties die nu zijn ontstaan en niet in het wilde weg onduidelijke en ongunstige private en kort termijn deals voor Suriname sluiten.
Wij dienen als land ook degelijk rekening te houden met de gevaren van klimaatsverandering waarvan Suriname niet gevrijwaard is bij een stijging van de zeespiegel.

De heer Elias benadrukte, op de vele vragen en opmerkingen van de aanwezigen, dat het duidelijk moet zijn dat we dit samen zullen moeten doen. Het mag geen éénzijdige actie zijn van de regering alleen, maar met de betrokkenheid van ons allen.
De 30 miljoen Mton Carbon credits van ons land, kunnen miljarden dollars opbrengen bij een gunstige prijs van tegen de €90,- p/ton en de keuze van de juiste opties.

Net als bij alle grote inkomsten voor de Staat is het belangrijk regelgeving te hebben om te zorgen dat deze inkomsten alle Surinamers ten goede komen en dat ze in nuttige ontwikkelingsprojecten worden geïnvesteerd. De regering van Suriname dient derhalve zeer transparant te zijn ten aanzien van deze belangrijke kwestie, zodat voor Suriname het optimale kan worden bereikt.

Het kan nimmer zo zijn dat deals in kleine achterkamertjes worden gesloten buiten medeweten van de natie. Een zorgpunt aan de orde gesteld door het aanwezig kader. De verhandeling van Carbon credits en het in stand houden van onze carbon negatieve status, zijn reeds in de vorige regeerperiode in studie geweest waarbij Suriname formeel de commitment heeft gemaakt om de bebossing op 93% te houden.

De partij volgt de positieve internationale ontwikkelingen op de voet en zal in haar programma’s weer grote aandacht schenken aan deze mogelijkheden voor duurzame ontwikkeling van Suriname en zal hierover ook met andere actoren van gedachten wisselen.

De partij heeft een traject uitgezet om haar kader en leden te scholen en te trainen en zullen een reeks van presentaties worden georganiseerd.

De organisatie van deze zeer informatieve en leerrijke presentatie lag in handen van het Wetenschappelijk Bureau en de Centrale Verkiezingscommissie van de partij.
De Nationale Democratische Partij
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May