Ramcharan: Decoratie is onderscheiding voor de journalistiek
01 Dec, 05:49
foto
De Nederlandse ambassadeur Walter Oostelbos reikt de koninklijke onderscheiding uit aan journalist Nita Ramcharan voor haar uitmuntende prestaties. (Foto: Jason Pinas)


Nita Ramcharan is verrast wanneer duidelijk wordt dat ze wordt gedecoreerd namens Zijne Majesteit, Koning Willem-Alexander van Nederland, tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, voor haar excellente werk op het gebied van de journalistiek in Suriname. "Echt een verrassing, dit had ik absoluut niet verwacht," merkt ze op. "Ik doe het niet voor een award of een onderscheiding, maar het is wel fijn als je werk wordt erkend. Heel fijn." Zij ziet de decoratie als onderscheiding voor de journalistiek in Suriname.

Familie, zakenpartners, collega's (ook van andere mediahuizen), ambassadeur Walter Oostelbos en staf,  hebben flink wat werk moeten verzetten om de verrassing geheim te houden van "die goed ingelichte veteraan in het vak". Van Ramcharan is bekend dat zij niet graag in de schijnwerpers staat en al helemaal niet zou opdagen voor een decoratie als ze het van tevoren wist. Het werkbezoek aan ambassadeur Walter Oostelbos is tot verbazing van Ramcharan veranderd in een decoratie ceremonie.

Ramcharan zit al ruim 40 jaren in de journalistiek. De oprichting van de Surinaamse Vereniging voor Journalisten (SVJ), hoofdredacteur van de Ware Tijd, Times of Suriname, eindredacteur van het 10 Minuten Jeugdjournaal, Suriname Vandaag en uiteindelijk Starnieuws, zijn enkele van de hoogtepunten die prijken op het curriculum vitae van Ramcharan. In Nederland en de regio heeft zij door bijdragen ook haar stempel gedrukt.

Nita Ramcharan krijgt een bos bloemen van ambassadeur Walter Oostelbos.


Na het noemen van enkele mijlpalen in Ramcharans carrière zegt Oostelbos ineens: "Die inzet ten bate van de samenleving waarbij je ook anderen hebt gestimuleerd, is niet onopgemerkt gebleven. En het heeft Zijne Majesteit koning Willem-Alexander behaagt om jou, Nita Ramcharan, te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau." Ramcharan is door burgers voorgedragen voor de koninklijke onderscheiding.

"Compleet verrast," deelt Ramcharan aan enkele journalisten mee die aan "het complot" hebben meegewerkt. "Ik werk niet voor een prijs. Het is een roeping, het is vanuit een bepaalde overtuiging. Ik sta niet graag in het zonnetje maar als je op deze manier door mensen die je jaren volgen en de koning zover hebben gekregen. ik ben in hart en nieren Surinamer dus ik wachtte echt niet op een onderscheiding van Oranje - dan is het wel geweldig. We worden wel vaak geciteerd, men ziet ons als een betrouwbare bron…ja, dit is erkenning."

Ramcharan en Oostelbos merken op dat de decoratie ook een onderscheiding is voor de journalistiek in Suriname. Ramcharan is er blij mee dat er een nieuwe generatie kritische journalisten aan het opkomen is. Uiteraard is er nog ruimte voor verbetering, maar "de journalistiek sterft niet uit".

Aanwezig is ook SVJ-voorzitter Vishmohanie Thomas. "Als SVJ-voorzitter en journalist is het alleen maar bewondering hebben voor haar toewijding en bijdragen aan het vak gedurende 40 jaar," merkt ze op. "Onderscheiden worden tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en die krijgen van de koning van Nederland is een welverdiende erkenning voor haar inzet en impact op de journalistiek. Ik deel zeker de mening met Nita Ramcharan en de ambassadeur van Nederland, Walter Oostelbos, dat het een onderscheiding is voor de journalistiek van Suriname."

Ze vervolgt: "Nita's toewijding gedurende zo'n lange periode getuigt van een diepe passie voor haar werk. Haar onderscheiding is niet alleen een eerbetoon aan haar persoonlijke prestaties, maar ook aan de journalistiek in onze samenleving. Mijn oprechte felicitaties gaan uit aan Nita Ramcharan en bedank haar voor haar inspirerende bijdrage aan de journalistiek."
Advertenties

Wednesday 28 February
Tuesday 27 February
Monday 26 February