Slimgas voor duurzaam afvalbeheer en hernieuwbare energie
Kuik zegt dat hierdoor de hele ecologie van de rivier stroomafwaarts naar de zee toe is verstoord. “Dit is desastreus voor mens, dier en milieu vanwege de chemicaliën die in toiletten worden gebruikt en in de septic tanks zitten. Mensen gebruiken het water langs de rivieren en kreken. De vissen worden resistent, dragen microbiologische verontreinigingen met zich mee, vermenigvuldigen zich en het hele milieu raakt verstoord”, stelt Kuik.
Kuik staat op de voorgrond van een innovatieve aanpak van afvalbeheer en duurzame energieopwekking. In 2018 zette hij zijn expertise in biotechnologie in om in Suriname biogas te produceren voor kookdoeleinden. “Gemotiveerd door een verlangen om iets waardevols bij te dragen aan het land na het afronden van mijn studie, startte ik in datzelfde jaar een proefproject thuis. Mijn focus lag op het omzetten van organisch afbreekbaar afval in duurzame hernieuwbare energie, met een specifieke nadruk op biogas voor koken en energieopwekking”, zegt Kuik. De proef leverde positieve resultaten op. De regering heeft dit opgemerkt en heeft Kuik in 2019 met steun van de Inter-American Development Bank het project opgeschaald.

Samuel Kuik aanwezig bij gemeente Gods in Matta waar Slimgas Limited een biogascentrale heeft opgezet.
Kuik legt uit hoe afval verwerkt wordt tot kookgas. Het biogasproductieproces begint met het verzamelen van verschillende soorten organisch materiaal, variërend van keukenafval tot septisch afval en zelfs restanten van fruit en groenten van de markt. Dit diverse organische afval wordt vervolgens verwerkt. In de keuken wordt een verbrandingsoven gebruikt, terwijl voor septisch afval een maalmachine wordt ingezet. Eenmaal verkleind, worden de afvaldeeltjes gemengd met water in een zuurstofvrije omgeving waar microbiologische organismen gedijen, groeien en zich vermenigvuldigen door het fermentatieproces. Tijdens dit proces voeden deze organismen zich met het organische materiaal, wat resulteert in de productie van waardevol methaangas (CH4).
“Na de commerciële fase komt de industriële fase en export, maar helaas heb ik dat niet kunnen bereiken, puur om politieke redenen. Energie is iets van de overheid en die bepaalt waar ze naartoe willen met het energievraagstuk. Op grote schaal kun je het genereren, maar het moet worden afgezet en daarvoor heb ik de N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) nodig”, stelt Kuik. Het resultaat is dat nu nog alle troep die in Suriname wordt geproduceerd, belandt in het milieu. Nu produceert Kuik voor zichzelf en een kleine groep uit de horecasector. Slimgas is gekoppeld aan een productiebedrijf genaamd Orgie Kip, waar het kippenafval verwerkt wordt tot gemiddeld 5000 liter biogas.
Kuik zegt dat als hij meer fermentatietanks krijgt en de regering akkoord gaat, de ontlasting niet meer in de rivier hoeft. De economische en sociale voordelen van het verwerken van afval tot biogas zullen enorm zijn. “Als we de septictanks ombouwen hoeven sociale instellingen geen gas meer te betalen. Voor het binnenland van Suriname kan het gas vloeibaar gemaakt worden en hoeven de bewoners nooit meer diesel te kopen of te wachten op diesel van de overheid om hun generatoren te draaien”, deelt Kuik mee.
Ondanks de beperkingen heeft Slimgas toch enkele succesverhalen. Het bedrijf heeft enkele stichtingen, recreatieoorden en restaurants kunnen transformeren, waardoor ze geen gas meer hoeven te kopen van derden. Slimgas verkoopt geen biogas, maar leert instellingen om hun eigen afval te verwerken, zodat ze geen gas meer hoeven te kopen. Ondanks de tegenslagen blijft hij geloven dat er een tijd komt dat de Surinaamse overheid het project zal adopteren voor heel Suriname. “We zien hierin een toekomst van besparing en het verminderen van milieuvervuiling. Het risico op uitbraken van epidemieën wordt kleiner, en er is ook duurzame energieopwekking, waardoor er minder CO2 wordt uitgestoten”, stelt Kuik.
Priscilla Misiekaba-Kia
Vandaag
-
14:07
Respect voor alle moeders
-
13:13
President brengt ode aan moeders
-
12:53
Gewapende overval in woning aan de Mawakaboweg
-
10:51
India en Pakistan houden zich aan wapenstilstand
-
09:29
Criminelen slaan toe in woning ondernemer: grote geldbedragen buitgemaakt
-
08:50
SEOB over kansen, uitdagingen en beleidskeuzen
-
06:52
Wat moet er veranderen?
-
04:54
Regen en onweer op Moederdag
-
02:56
Taxiën door de politiek: Landbouwers zetten door in moeilijke tijden
-
00:58
Afscheid van 'Oom Jules': een man van visie, moed en verbinding
-
00:00
Sewcharan: Kiezers hebben kans om corruptie aan te pakken
Gisteren
- Paus Leo XIV belooft voortzetting hervormingen van Franciscus
- Verwarring door Bondru-billboard: NPS benadrukt zelfstandige koers
- Suriname op de drempel van verandering
- President Santokhi luistert naar zorgen veiligheidsdiensten
- Volksgezondheid: Koop Ozempic alleen via erkende apotheken
- Voorzichtige doorbraak in Amerikaans-Chinees handelsconflict
- A20, DOE en PRO nemen afstand van Bondru-campagne
- Democratie vraagt om oplettendheid
- Staat betwist rechtszaak Stichting Wan Okasi over geheime stemming
- Ook vandaag wat onweersbuien
- Taxiën door de politiek: Steve over verkiezingen en oude tijden
- NDP: Van beloftes naar beleningen - De financiële erfenis regering-Santokhi
- Minister Ramadhin opent politieke aanval op nefroloog Goerdat
Eergisteren
- Milieu Effecten Analyse niet meer gratis
- Eerste zending stembiljetten naar Sipaliwini
- Suriname bouwt aan duurzame toekomst
- Gewapende overval op supermarkt: Winkelier weet te ontkomen
- Wie is Robert Prevost, de nieuwe paus Leo XIV?
- Stemmen voor Evenwicht: Samen Werken aan een Nieuw Suriname
- Colporteurs oproepingskaarten stuiten op adresproblemen
- Prevost verrast als eerste Amerikaanse paus
- De Twa-Twa in de Kolenmijn
- Bewolking, regen en onweer
- Vandaag en morgen nationale rouwdagen
- Bond Havenbeheer eist inzage in arbeidsovereenkomst Mangre
- Politie Suriname versterkt door VS training en HSI-ondersteuning