Brokopondo Overeenkomst: Kickstarter of blok aan het been?
01 Nov 2011, 07:00
foto
In de Brokopondo Overeenkomst neemt Afobakkastuwdam neemt een centrale plaats in.


Suriname en Suralco hebben 53 jaar geleden de Brokopondo Overeenkomst (BO) gesloten. De verwachtingen waar hoog gespannen. De regering praat nu over een achterhaald akkoord waarover opnieuw moet worden onderhandeld. De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) en de Surinaamse Federatie van Belastingadviseurs (SFB) houden een discussieavond over dit onderwerp. Roy Shyamnarain is de keynote speaker.

De VES en SFB geven aan dat Suriname en de Suriname Aluminum Company (Suralco) op 27 januari 1958 een overeenkomst hebben getekend, die bekend staat als de Brokopondo Overeenkomst. De BO heeft betrekking op de voorbereiding en uitvoering van het Brokopondo Plan. Met de uitvoering van dit plan zou Suriname in de wereld in één klap op de kaart worden gezet als land met een eigen serieuze industriële sector. De toenmalige minister-president van Suriname Johan Ferrier sprak bij behandeling van de machtigingswet voor het aangaan van de BO in de Staten van Suriname de hoop uit dat “ verwezenlijking van het Brokopondo Plan gezien zou worden als een Nationale Manifestatie van Suriname waarin zowel in het verleden, het heden als in de toekomst een ieder zonder onderscheid naar beste weten en kunnen heeft medegewerkt, en ongetwijfeld zal medewerken...”.

Grote sprong
De gedrevenheid en het geloof waarmee Ferrier en zijn team zich hebben ingezet voor de totstandkoming van deze overeenkomst, straalden uit over de gehele Surinaamse gemeenschap en veroorzaakten een soort collectieve “Yes, we can!”- gevoel. Dit was het wat Suriname nodig had om de grote sprong voorwaarts te maken op de weg naar duurzame welvaart voor het Surinaamse volk. De BO moest in deze context min of meer een rol vervullen van de kickstarter voor de duurzame ontwikkeling van het land.

Wij zijn nu 53 jaar verder. In die tijd zijn er heel wat ontwikkelingen geweest. Veel positieve, maar ook enkele ronduit negatieve. Er zijn verder ook nieuwe inzichten ontstaan. Inzichten die maken dat er thans ook anders tegen het Brokopondo Plan kan worden aangekeken. Hoog tijd dus om ons af te vragen of de Brokopondo Overeenkomst ons wel datgene heeft gebracht wat Dr. Johan Ferrier voor ons allen graag gezien had. Met andere woorden is de BO werkelijk de kickstarter geworden voor onze nationale ontwikkeling? Of hebben wij ons daarmee juist in een positie gemanoeuvreerd, waardoor het nu door ons eerder als een blok aan het been wordt ervaren?

Informatie verschaffen
Recente opmerkingen van beleidsmakers hebben de Brokopondo Overeenkomst weer eens midden in actualiteit geplaatst. Uit het Ontwikkelingsplan 2012-2016 blijkt zelfs dat het “middels heronderhandeling tot wederzijds voordeel corrigeren van de achterhaalde overeenkomsten en afspraken met maatschappijen in de bauxietsector” een beleidsprioriteit van de regering is. In discussies valt het echter op dat veel mensen niet of niet volledig geïnformeerd blijken te zijn over de ins and outs van deze overeenkomst.

De VES en de SFB grijpen dit moment daarom graag aan om de gemeenschap in de vorm van een discussieavond nader te informeren over de doelstellingen en de inhoud van deze overeenkomst. Daarbij zal tevens aandacht worden besteed aan hetgeen in het kader van deze overeenkomst tot nu toe is gerealiseerd. Roy Shyamnarain zal een presentatie verzorgen met als werktitel:
De Brokopondo overeenkomst: “Kickstarter voor duurzame ontwikkeling of blok aan het been?” Shyamnarain is partner bij Tjong A Hung Belastingadviseurs en lid van de SFB.
Deze discussieavond zal worden gehouden op woensdag 9 november om 19.30 uur in de Banquetzaal van Hotel Torarica.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May