Parmessar: Regering toont incompetentie
22 Nov, 03:21
foto
NDP-fractieleider Rabin Parmessar


De regering heeft gefaald om te leveren, de regering heeft ook geen slagkracht en de regering heeft een breuk in het vertrouwen. Zo vatte de NDP-fractieleider Rabin Parmessar in het kort het beleid dat de regering de afgelopen 3,5 jaar heeft gevoerd. "Met een falend team, slechte slagkracht en onbetrouwbare regering kan nu geconcludeerd worden dat er net als afgelopen 3,5 jaren niet veel zal gerealiseerd worden", zei de politicus maandag tijdens de algemene politieke beschouwingen in De Nationale Assemblee. 

Parmessar voerde aan dat de incompetentie van de regering duidelijk is gebleken. Na 3,5 jaar is het overduidelijk dat ze die job niet aankan. "Grote delen van de samenleving kijken in ieder geval uit naar vervroegde verkiezingen voor betere perspectieven. Liever gisteren dan vandaag, want het licht in de tunnel waarnaar de president constant verwijst wordt massaal ervaren als leedvermaak."

Er heerst volgens de NDP-fractieleider ook een enorme politieke onrust tussen de coalitie partijen. "Het zogeheten regeerakkoord waarbij eenheid in beleid, bestuur en leiderschap centraal stonden, is in elkaar geslagen. Het dream team heeft het land geleidt naar een nachtmerrie. De vele onenigheden tussen de oranje en gele partij in dit geforceerde huwelijk, zijn niet in het voordeel van onze samenleving. De NDP mocht ondanks haar 16 zetels geen deel uitmaken van de regering. Achteraf gezien zeggen we alla ogri tya wan bun gi unu, want aan deze vernietiging, verloedering en verarming van de bevolking willen we absoluut geen vinger in de pap hebben."

Terwijl de politieke onrust zich aan de ene kant voltrekt, neemt ook de sociale onrust ergere vormen aan, met als diepte punt de rellen van 17 februari 2023. Vele winkeliers hebben hun deuren voorgoed moeten sluiten. "Zijn de ondernemers overigens al gecompenseerd door de regering? "
 
Zelfs het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat bekend staat om zijn strenge richtlijnen die geen rekening houdt met het leed van de bevolking, is ontstemd over de wijze waarop de regering invulling geeft aan haar sociaal beleid, voerde Parmessar aan. "Onlangs heeft de president  de minister van Sociale Zaken & Volkshuisvesting een brevet van ongeschiktheid gegeven en tracht nu middels externe deskundigen, vanuit het Kabinet van de President, het sociaal beleid op gang te brengen. Voorzitter dit is de zoveelste vorm van uitholling van onze instituten. Commissies hier en daar, die de Staat onnodig veel geld kosten, terwijl er geen resultaten worden geboekt. Zo is er een commissie ingesteld die zich moest buigen over het landelijk volkshuisvesting problematiek. Deze commissie telt ongeveer 28 leden voorzitter, met een gecumuleerd salaris van rond de SRD 400.000, en wat is het resultaat voorzitter? Gaat u dit ook schuiven in de schoenen van de vorige regering?"

Aan het begin van dit nieuwe parlementair jaar is de regeringsleider zijn jaarrede begonnen met de woorden;
- ‘ik ben te optimistisch geweest over het tempo waarin we zaken konden rechtzetten’
- ‘ik ben te optimistisch geweest over de slagkracht van onze coalitie’
- ‘we hebben ons onvoldoende gerealiseerd over agenda’s, die in werkelijkheid niet synchroon liepen’

"Voorzitter, via u aan de president; wat bedoelt u precies met optimistisch? Wat moeten we verstaan onder zaken recht zetten?
- Bedoelt u het optimisme dat de koers van SRD 7,52 voor de US$ vandaag naar tussen de SRD38-40 heeft gestuwd?
- Het optimisme dat u het volk 3 keer armer heeft gemaakt?
- Het optimisme dat de criminaliteit ongekende vormen heeft laten aannemen?
- Het optimisme dat het onderwijs helemaal heeft laten ontsporen?

- Of bedoelt u het optimisme dat de gezondheidszorg op z’n gat heeft gelegd? Medicijnen schaars en ook nog peper duur zijn? Optimisme dat hoger kader, specialisten en zorgwerkers wegtrekken naar het buitenland? Optimisme dat zelfs artsen en apothekers ertoe overgaan om actie te voeren?
- Of bedoelt u het optimisme waarbij SRD 60 miljoen via reçu fraude is gestolen bij de CBvS in samenwerking met het ministerie van Financiën?
- Of bedoelt u het optimisme om geen openbare aanbestedingen en zelfs nep openbare aanbestedingen te houden? De aanbesteding van de vergaderzaal DNA is de aannemer die het laagst had ingeschreven gepasseerd en de hoogste inschrijver heeft de opdracht binnen gehaald. Dit geldt voor diverse andere werken, bijv levering van computers voor BIZA, aanpak van Arawara sluis, etc.

- Voorzitter, dat in tijden van nood een gerenoveerde markt voor SRD 6 miljoen op een berm van een drukke weg sanctioneert, terwijl het volk zich geen brood en een warme maaltijd kan permitteren. Is deze prioritering ook door de vorige regering gedaan?
- De regering onder leiding van de president is zo optimistisch geweest dat ze zich alleen bezig houden met karaktermoord van politieke tegenstanders en journalisten met als dieptepunt dat zij instituten zelfs instrueren om zich schuldig te maken aan politieke vervolging en rancune. Zelfs door gerenommeerde internationale instituten zijn wij als land op de vingers getikt. Denk aan case Interpol, maar recent ook door Unesco en IDB.
- De regering is zo optimistisch dat ze het voor elkaar krijgt om elke maand  minimaal een schandaal op haar mouw te spelden.

Voorzitter, dit is geen optimisme maar falend beleid. Zaken zijn niet recht gezet. Integendeel is alles alleen maar erger geworden dan de toen zij de macht overnam. Ons land is nationaal en internationaal te schande gezet door de handelingen van de regering die het daglicht schuwen. Zelfs basisprotocollen worden niet in acht genomen. Het is druk op social media met de vele voorbeelden. Terwijl het staatshoofd verder aangeeft dat we er macro-economisch heel goed voor staan, blijft de staatsschuld toenemen, zijn enorme vertragingen opgetreden in de tranches die moesten vrijkomen van IMF en zijn ook de FID’s (Final Investment Decision) tot zover uitgebleven. Over welke zaken praat de president die hij recht heeft gezet?

Voorzitter, bij het lezen van de jaarrede, bekroop mij het gevoel dat de president een loopje neemt met het leed van de burger. Grote delen van zijn woorden staan haaks op zijn daden. De president zegt dat hij het leed van de bevolking hoort, ziet en voelt. En dat hij niet wegloopt voor die pijn. Voorzitter, hoe vaak zijn er geen protesten geweest in vele delen van het land (Nickerie, Coronie, Wanica, Paramaribo, Brokopondo, etc.).

 Hoe vaak zijn uit diverse lagen van de samenleving petities aangeboden aan de voorzitter DNA? De president is nooit naar buiten gekomen om de mensen toe te spreken? Nada, integendeel heeft hij manschappen met traangas, rubberen kogels etc op de bevolking afgestuurd. De beelden liegen er niet om:17 februari is ons nog vers in het geheugen. Afgelopen week is de president vertrokken naar het buitenland terwijl er grote acties gaande waren. Hierbij hebt u duidelijk aangegeven waar uw prioriteiten liggen", voerde Parmessar aan. De president zal donderdag ingaan op de vele punten die aangehaald zijn in De Nationale Assemblee.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May