Zeven miljardste burger geboren
31 Oct 2011, 06:00
foto
India is na China het meest bevolkte land ter wereld. (Foto AP)


De wereld verwelkomt vandaag haar zeven miljardste burger. Deze bijzondere mens komt in wat de leider van de Verenigde Naties (VN) Ban Ki-Moon noemt een “wereld van tegenspraak.” De nieuwe wereldburger heeft een uitzicht op zware strijd als hij aan de verkeerde kant van de armoedegrens wordt geboren, zegt Ban Ki-Moon.

Terwijl veel landen hun eigen symbolische baby zullen kiezen, bijeenkomsten zullen houden en andere evenementen om de laatste fase van de wereldwijde bevolkingsexplosie te kenmerken, zal de VN-baas niet gezien worden met een pasgeborene die hij knuffelt.

In Zambia is er een ‘Zeven miljard’ songfestival, terwijl Vietnam een "7B: Counting On Each Other" concert geeft. Russische autoriteiten zullen geschenken geven aan geselecteerde baby's, terwijl in Ivoorkust nationale komedianten hun eigen show ensceneren. Volgens de VN-leider is deze ‘zeven miljardste’ dag geen kwestie om over te lachen. Hij verwacht dat de zeven miljardste burger, waar hij of zij is geboren, “geboren zal worden in een wereld van contradictie.”

Klaroengeschal tot actie
"Genoeg voedsel, maar nog steeds een miljard mensen die iedere avond met honger naar bed gaan. Veel mensen genieten van een luxueuze levensstijl, maar nog steeds zijn veel mensen verarmd", zei Ban Ki-Moon in een interview met Time magazine. De geboorte vandaag moet worden gezien als een "klaroengeschal tot actie’.

Sinds middernacht op 12 oktober 1999 zijn een extra miljard mensen toegevoegd aan de wereldbevolking. De Verenigde Naties riep op 12 oktober 1999 een Bosnische baby, Adnan Mevic, uit als de zes miljardste inwoner van de aarde. VN-secretaris generaal Kofi Annan werd op de gevoelige plaat vastgelegd met Adnan in zijn armen in een ziekenhuis in Sarajevo. De familie van Adnan worstelt nu in armoede in hun huis in Sarajevo. Dat is ook deels de reden waarom er dit keer geen baby in de mondiale schijnwerpers wordt gebracht.

Geen aantallen maar mensen
"Dit is niet een verhaal over aantallen. Dit is een verhaal over mensen", zei Ban Ki-Moon vorige week op een school in New York. "Zeven miljard mensen die behoefte hebben aan genoeg voedsel. Genoeg energie. Goede kansen in het leven voor banen en het onderwijs. Rechten en vrijheden. De vrijheid om te spreken. De vrijheid om hun eigen kinderen op te voeden in vrede en veiligheid. "Alles wat je wilt voor jezelf - zeven miljard keer zoveel," vertelde hij de studenten.

De VN-chef neemt deze boodschap mee voor top van de G-20 deze week in Frankrijk. Een groeiende bevolking en de wereldwijde economische crisis betekent dat leiders zich schrap moeten zetten voor meer protesten, zoals de Arab Spring en de Occupy Wall Street in de Verenigde Staten. "De toenemende kracht van publieke protesten is de populaire uitdrukking voor het feit: dat de groeiende economische onzekerheid, de volatiliteit en montage ongelijkheid een punt van crisis hebben bereikt", zei hij in een brief aan leiders van de G-20 in aanloop op de top van 03 en 04 november.

India meest bevolkte natie
Met ongeveer twee baby’s die elke seconde worden geboren, zal het getal zeven miljard in de komende decennia met rasse schreden vooruitgaan - tot meer dan 10 miljard in 2100, geven de schattingen van de VN aan. De wereldorganisatie voorspelt dat India China zal inhalen als de meest bevolkte natie van de wereld in 2025. India zal dan 1,5 miljard mensen tellen.

Aan de andere kant maken Japan en veel Europese landen zich zorgen over de vergrijzing van hun bevolking - een situatie die gevolgen zal hebben voor migratie, gezondheid en arbeidsplanning. Volgens experts staat de hele wereld voor grote uitdagingen om de armoede te bestrijden en het milieu te redden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May