Op Wereld Diabetes Dag: Ken je risico, ken je reactie
14 Nov, 06:48
foto


Het thema van Wereld Diabetes Dag (WDD) voor dit jaar is: Toegang tot diabeteszorg, met als slogan: Know your risk, Know your response (Ken je risico, Ken je reactie). In verband met Wereld Diabetes Dag zal de afdeling Niet-Overdraagbare Aandoeningen van het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG), in samenwerking met de Regionale Gezondheidsdienst (RGD), een gezondheidsbeurs organiseren op 21 november 2023 bij de RGD Health Center te Lelydorp.

De gezondheidsbeurs is mogelijk met ondersteuning van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO). In 2023 zal de campagne tegen diabetes zich richten op het belang van het kennen van het risico van een individu op diabetes type 2 om de aandoening te helpen vertragen of voorkomen, en op de impact van diabetes gerelateerde complicaties en het belang van toegang tot de juiste informatie en zorg om een tijdige behandeling te garanderen.

WDD wordt jaarlijks op 14 november herdacht. Deze dag werd in 1991 door de Internationale Diabetes Federatie (IDF) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geïntroduceerd als reactie op de alarmerende toename van diabetes over de hele wereld. Het ministerie van Volksgezondheid schrijft in een persbericht dat miljoenen mensen met diabetes over de hele wereld geen toegang hebben tot diabeteszorg.

Het doel van WDD is aandacht en begrip te vragen voor diabetes, die wereldwijd epidemische vormen aanneemt onder volwassenen, maar ook onder kinderen. De datum 14 november is gekozen omdat dit de verjaardag is van Frederick Banting die samen met Charles Best, aan de basis stond van de ontdekking van insuline in 1922. Dankzij deze ontdekking is diabetes geen dodelijke ziekte meer, schrijft Volksgezondheid.

Mensen met diabetes hebben voortdurende zorg en ondersteuning nodig om hun aandoening onder controle te houden en complicaties te voorkomen. Medicijnen, technologieën, ondersteuning en zorg moeten beschikbaar worden gemaakt voor alle mensen met diabetes die deze nodig hebben. Diabetes (m.n. Diabetes type-2) is een van de meest voorkomende NCDs (Niet-Overdraagbare Aandoeningen) in de wereld, waaronder ook in Suriname. Ook bij kinderen in Suriname is er sprake van verhoogde bloedglucosewaarden (diabetes).

Er is een associatie tussen overgewicht, buikomvang en verhoogde bloedglucosewaarden. De belangrijkste factoren die zorgen voor diabetes zijn ongezonde voeding (overmatig gebruik van suiker, zout en vet)/overgewicht, roken, overmatig alcohol gebruik en niet/nauwelijks bewegen.

Stress is een belangrijke factor die vaak over het hoofd wordt gezien. Aangezien het bijna allemaal gedragsrisicofactoren zijn die men zelf in de hand heeft, is diabetes een chronische ziekte die te voorkomen en goed onder controle te houden is met de juiste zorg en begeleiding.

Het eropna houden van een gezonde levensstijl kan helpen ziekten, waaronder diabetes te voorkomen. Dit betekent dat degenen die medicijnen gebruiken, moeten doorgaan conform instructies van de arts en de juiste voedingskeuzes moeten maken (matig gebruik van zout, suiker en vet, voldoende groente, fruit en water gebruiken). Minimaal 30 minuten per dag bewegen, het gebruik van alcohol en tabak vermijden en regelmatig bloedsuiker meten voor vroegtijdige detectie en behandeling zijn enkele andere gezondheidstips.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May