West Klaaskreek is goed op weg, geen speelbal Mennonieten
13 Nov, 14:34
foto


Op sommige momenten is het goed meteen met de deur in huis te vallen en zaken helder voor het voetlicht te brengen. Ondanks dat de positieve ontwikkelingen in het West Klaaskreekproject met Marronomics als concept voortschrijden, wordt het politiek beladen Mennonieten-vraagstuk hiermee vervlochten. Althans lezers worden via diverse media bediend met desinformatie over gronduitgifte aan Mennonieten binnen het West Klaaskreekproject. Dit berust op onwaarheid en de stichting LOKEO (Landbouw Ontwikkeling Klaaskreek en Omgeving) heeft dit middels diverse media-optreden van het bestuur, ontkracht. Tot zover de Mennonieten-kwestie en nu verder naar de positieve ontwikkelingen in het district Brokopondo, West Klaaskreek.


Recentelijk op 13 oktober heeft de minister van Openbare Werken, Riad Nurmohamed, de onthulling gedaan van diverse straatnamen in het West Klaaskreekproject, waaronder de Kapitein Martin King straat, de hoofdweg. Het eerbetoon aan wijlen Kapitein King, de grondlegger van het West Klaaskreekproject, was hiermee een feit. Een zeer heugelijke gebeurtenis en mijlpaal die markeert dat er op overheidsniveau erkenning is voor de economische ontwikkeling die door de gemeenschap zelf ter hand is genomen. De resultaten zijn er ook naar waaronder de samenwerking met SEMIF (Suriname Environmental and Mining Foundation) op 22 augustus 2022 met een projectfinanciering van ruim US$ 44.000.


Met deze financiering is intussen ruim 10 km weg aangelegd, wordt het LOKEO-gebouw gerenoveerd/uitgebreid en vindt de aanleg van de cacao educatietuin plaats in samenwerking met Tan Bun Skrati NV. Verder inzoomend op de cacao educatietuin moet worden opgemerkt dat het een pareltje is in de agro-forestry benadering van het West Klaaskreekproject. Op professionele wijze is aan de slag gegaan met het zogenoemde 'onderwieden' wat simpel gezegd inhoudt zo min mogelijk ontbossen en zoveel mogelijk (grote) bomen laten staan die schaduw aan de cacao aanplant bieden. De cacao educatietuin is naast educatie een concept en bezichtiging in het kader van de ontwikkeling van agro-toerisme.


Jeugdigen uit de directe omgeving van Brokopondo, maar ook een ieder die kennis wilt nemen van het wel en wee van cacao, is welkom om de cacao educatietuin te bezichtigen. De stap naar toekomstige cacao plantage (s) en cacao producten, is de volgende halte. De citrus proeftuin die in samenwerking met het ministerie van ROS is aangelegd, mag ook niet onvermeld blijven. Hetzelfde geldt voor ondernemers die zich hebben aangemeld voor het opzetten van een eigen bedrijf in de agro-forestry, agro-processing en agro-industrie.  Tot slot moet ook worden genoemd de aanleg van elektriciteit door de Energie Bedrijven Suriname (EBS).


Resultaten en ontwikkeling zijn het gevolg van visie, inzet en middelen. De komende periode wordt gewerkt aan het verder professionaliseren en structureren van LOKEO en de werkarmen die nodig zijn om een project van dergelijke omvang adequaat te kunnen managen. Belangrijk is dat het districtscommissariaat, het bevoegde gezag en de community als geheel de ontwikkeling van West Klaaskreek volop ondersteunen om de noodzakelijke, maar ook gewenste ontwikkeling te gaan realiseren. De stap van de minerale sector naar diversificatie van de economie in de vorm van agro business en diensten daaraan gelieerd, is gaande. Professionalisering is een sleutelwoord dat de komende periode lijdend is. In het kader van professionalisering is onder andere een MOU gesloten met het ministerie van Openbare Werken. Dit is eveneens een mijlpaal. Vermeldenswaard zijn ook de gerealiseerde schetsontwerpen voor de ruimtelijke ontwikkeling en huizenbouw en het betrekken van internationale instanties, (overheid) organisaties, donoren en individuele personen bij dit omvangrijke project. Met name het traject van internationale samenwerking ten behoeve van capaciteit en middelen, vraagt om wederzijds begrip en erkenning van de context waarin de ontwikkeling van het binnenland vorm wordt gegeven en plaatsvindt.


Het is LOKEO alles aan gelegen om het West Klaaskreekproject met als onderliggend concept marronomics tot een succes te maken. Het binnenland krijgt daarmee de erkenning maar ook een gezicht van diversificatie geleid en geïnitieerd van binnenuit. En dat is krachtig.

 

Hugo Esseboom

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May