Bonden roepen op tot bewaren vernieuwde eenheid
09 Nov, 01:55
foto
De algemene ledenvergadering van een coalitie van bonden in het CLO-hoofdkwartier mondde uit in een straatactie. (Foto: René Gompers)


De grote vergadering van een coalitie van bonden in het CLO-hoofdkwartier, is woensdag uitgemond in een 'kleine' straatactie. Een voorproefje op wat voor vandaag is gepland: verzamelen bij Burger King en marcheren naar De Nationale Assemblee om een motie in te dienen.

Diverse bonden en hun leden hebben in grote getale gehoor gegeven aan de oproep om gezamenlijk te vergaderen in het CLO-hoofdkwartier. De aanleiding voor het groeiende protest is de gewijzigde BTW-wet waarin BTW op brandstof van 5 naar 10 procent is verhoogd én de introductie van BTW op nutsvoorzieningen zoals stroom, water en kookgas. De regering heeft ook niet genoeg maatregelen getroffen of weigert stappen te ondernemen die voor verlichting moeten zorgen, zeggen de bonden.

"We zijn buitengewoon tevreden," deelt Dayanand Dwarka van C-47 mee. "Hadden we vrijdag maar een honderd man bij de vergadering, in enkele dagen is het ons gelukt een massa op de been te brengen. Het stemt ons zeer goed. De volgende stap is om de besluiten die hier zijn genomen aan de regering bekend te maken. Gaan we met een motie doen."

De coalitie van bonden blijft bij de eis: Het terugdraaien van de verhoogde BTW op brandstof en de BTW op nutsvoorzieningen, terwijl gewerkt wordt aan een sterker (sociaal en fiscaal) vangnet en het rechtvaardiger maken van de BTW-wet.

Menige vakbondsleiders hebben de aanwezigen geprezen voor hun durf om mee te doen. Hiermee is een stap gezet in het herenigen van de vakbeweging die te lang verdeeld is geweest, geven de vakbondsleiders aan. "De tijd van praten is voorbij, de rek is eruit," is er benadrukt. De aanwezigen wilden niet langer nog praten, maar actie hebben. Besloten is "even" de straat op te gaan.

Het verkeer op de toch al drukke Gemenelandsweg, was voor enige tijd gestremd. Op het kruispunt met de Zonnebloemstraat is er enkele minuten gestaan. Leden zijn daar wederom op het hart gedrukt de vernieuwde eenheid tussen de bonden in stand te houden, dat is nodig voor een lange strijd. Ook is benadrukt: "10 uur verzamelen bij Burger King en van daaruit samen naar DNA om een motie in te dienen!"
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May