Nog geen geld voor SWM om waterprobleem op te lossen
08 Nov, 20:45
foto
Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft het parlement voorgehouden dat het de regering menens is om het waterprobleem op te lossen.


De droogte blijft aanhouden terwijl de infrastructuur van SWM aan het haperen is. Waterpompen zijn aan vervanging toe en de capaciteit moet worden uitgebreid. Dit brengt met zich dat diverse gebieden in Suriname te kampen hebben met een tekort aan drinkwater.  

Vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk heeft het parlement dinsdag voorgehouden dat dit probleem nijpender wordt in het binnenland omdat scholen geen drinkwater hebben en daardoor dreigen te sluiten. Ook het zuiveren van oppervlaktewater is een uitdaging omdat het waterpeil in de rivieren drastisch is gedaald. Wat de situatie ingewikkelder maakt, is dat de achterstallige betalingen aan waterleveranciers nog niet zijn voldaan.

Als tussentijdse maatregel worden de districten Para, Brokopondo en een deel van Sipaliwini nabij Atjoni door het NCCR en het Nationaal Leger bevoorraad. Brunswijk benadrukt dat het waterprobleem moet worden opgelost. Volgens hem SWM al een plan gereed om het probleem op te lossen, maar de financiële middelen blijven uit. Hij merkt op dat de SWM-directeur en de minister van Financiën en Planning met elkaar moeten zitten om dit probleem op te lossen.

Patricia Etnel (NPS) was niet onder de indruk van het betoog van de vp. Volgens haar liggen de prioriteiten van de regering verkeerd. Ze verwees naar de bouw van de nieuwe vergaderzaal van DNA die iets meer dan  US$ 6 miljoen kost en het slopen van het hoofdgebouw van de politie. Deze gelden kunnen beter worden geïnvesteerd in het onderwijssysteem en de waterproblematiek. Etnel viel ook over het feit dat de vp aangaf dat de Financiën-minister en de SWM-directeur dit probleem moeten oplossen.  Volgens haar moet de vp de minister van Financiën opdragen om de gelden vrij te maken voor SWM.

NDP-fractieleider Rabin Parmessar stond perplex van het betoog van de vp. Hij kan het niet vatten. Ondanks dat de regering diverse financiële maatregelen treft en toch aangeeft dat er geen geld is om de waterproblematiek op te lossen. Parmessar zegt dat er geen geld is, maar de president wel diverse dienstreizen maakt met grote delegaties en juist de aanbieders bij een besteding met het hoogste bedrag contracten krijgen. Hij vindt dat de regering de juiste afweging moet nemen.

Brunswijk kon zich niet terugvinden in de redevoering van Parmessar. Hij wees erop dat de regering wel prioriteit geeft aan deze problematiek. De vp vond dat Parmessar politiek tracht te scoren met deze kwestie. Hij wees erop dat ten tijde van de NDP zich een soortgelijke situatie voordeed  in het binnenland en als iemand geen NDP-er was, die niet in aanmerking kwam voor water.

De vp houdt voet bij stuk dat de regering wel degelijk voorkeur geeft aan het oplossen van het watertekort. Zo legt hij uit dat de regering 7 miljoen heeft goedgekeurd, maar dat de autorisatie uitblijft. "Deze regering wil dit probleem wel oplossen. Het waterprobleem van Henar en Paradise is opgelost. Nu willen we oude pompen vervangen om eenieder te voorzien van drinkwater."


Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May