Column: Bedrukte roep van het volk
Wat maakt mensen boos. Wanneer ze gaan slapen en vernemen dat als een dief in de nacht rond middernacht de pompprijzen flink de lucht zijn ingegaan. Of als ze 's morgens wakker worden en het eerste nieuws dat ze vernemen is, de prijs van brandstof is WEER verhoogd. Wanneer - altijd als je kookt - het gas op is. Wanneer je een rondje hebt gemaakt op zoek naar gas, je te horen krijgt dat de prijs is verhoogd. Er is ineens btw op gekomen.
Al enige tijd wordt btw betaald op de internet-rekening. Veel mensen hebben geen vaste telefoon meer in huis ook al hebben ze adsl. Er wordt prepaid gebeld om ervoor te zorgen dat je niet ineens voor verrassingen komt te staan aan het eind van de maand. Zonder te bellen, is de telefoonrekening al rond de SRD 900 voor internet. Nu zijn nog meer diensten verhoogd. Er moet btw worden betaald op gas, water en elektriciteit. Die tarieven zijn ook flink de lucht ingegaan.
De vakbeweging roept al maanden dat de btw op brandstof niet verhoogd mag worden van 5 naar 10%. In De Nationale Assemblee was deze kwestie ook een heet hangijzer, maar met een numerieke meerderheid worden wetten door de keel van het volk gedrukt. Toen is ook gesproken over de governmenttake die SRD 3.50 op een liter is. En daarop is dus nog ongeveer SRD 4 btw.
Een deel van de vakbeweging roert zich en het ander deel blijft tjauwmin eten. Na heel wat gepraat, zullen de lidbonden vandaag en morgen doorgaan met praten. Woensdag wordt een grote vergadering voorbereid - maar blijkbaar wordt gehoopt dat er toch een oplossing komt. Als het echt heet wordt, zoals de actie van de huisartsen, dan is er ineens een oplossing. De actie om alleen spoedgevallen te behandelen was nauwelijks enkele uren oud, of de miljoenen om de artsen te betalen, waren ineens wel gehaald uit de brandkast van Financiën bij de Centrale Bank.
Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom bepaalde maatregelen doorgevoerd moeten worden. Maar het is onbegrijpelijk waarom steeds gekozen wordt voor de weg van de minste weerstand. Wat is het loon van de gemiddelde werknemer? Hoe moeten mensen leven met een salaris tussen de SRD 5.000 en SRD 10.000? En dat een hele maand lang? Zelfs een pensioengrondslag van SRD 20 per uur wordt teruggedraaid door de president onder druk van het bedrijfsleven. En dit, terwijl de hele regering achter de indexering stond.
De regering moet het volk dankbaar zijn voor alle tolerantie, geduld, slikken van de zuuroranje en ondanks alle maatregelen toch proberen te overleven en niet de straat op te gaan. Er wordt niet eens de moeite genomen om het volk uit te leggen waarom bepaalde verhogingen doorgevoerd MOETEN worden. De vakbeweging bleef tegen beter weten in vasthouden dat de btw verhoging niet zou doorgaan en de regering hield haar mond dicht. Het volk wordt niet goed voorbereid op de maatregelen die diep in het hart en de al lege portemonnee snijden. Het is de hoogste tijd dat het volk serieus wordt genomen en niet alleen eens in de vijf jaar een halve minuut met het rode potlood zijn keuze mag bepalen.
Nita Ramcharan
Vandaag
Gisteren
- Raghoebarsing pleit voor wettelijke verankering RVI-programma
- Reactie op: Collegiaal bestuur wat is dat?
- Bosbranden teisteren Zuid-Europa: waarom het risico toeneemt
- Caricom ziet in Simons sleutelrol voor Caribische ontwikkeling
- Strakke organisatie en ‘diepte’ investeringen bij aantreden nieuwe regering
- Regering: Behoed het onderwijs voor totale ondergang
- Stabiele houtproductie en groeiende export naar China kenmerken bosbouwjaar 2024
- Mac Andrew warm uitgezwaaid door personeel
- Schaduwzijde van het tuchtrecht
- Onweersbuien en afnemende regen
- Internationale bemanning keert terug naar aarde na succesvolle Axiom-ruimtevlucht
- Frankrijk dringt aan op ratificatie grensprotocol met Suriname
- Column: Een brief van Chan aan Jenny
- Overheid maakt macro-economische vorderingen, maar schuldpositie blijft zwak
Eergisteren
- Adelien Wijnerman keert terug als minister van Financiën – 3 onderministers ook van de partij
- Strategisch olieplan open voor feedback van samenleving
- Bromfietser overlijdt twaalf dagen na aanrijding
- Reactie op Fares I. Naipal: Een poging tot geschiedvervalsing
- Bedrijven klaargestoomd voor exporteisen tijdens EU Standards & Certification Workshop
- Jabini: Nieuwe minister hoeft alleen nog maar te scoren
- Het gevaar van WhatsApp
- IMF-baas feliciteert Simons en bevestigt samenwerking met Suriname
- Inbraak loopt fataal af: Inbreker neergeschoten aan Julianaweg
- Collegiaal bestuur onder president Simons
- Al vroeg onweersbuien op deze maandagmorgen
- Oud-president Nigeria, Muhammadu Buhari, overleden
- Column: Mi lobi Sranan? Bewijs het!
- Rusland: NPS-besluiten zijn democratisch genomen