Deel vakbeweging mobiliseert achterban over actie rond btw
04 Nov, 05:06
foto
Vakbondsleiders tijdens de bijeenkomst met lidbonden vrijdag in het CLO-gebouw. Er zijn afspraken gemaakt over vergaderingen die gehouden moeten worden met de leden. Woensdag is er een grote bijeenkomst. (Foto: René Gompers)


In het weekend gaat een deel van de vakbeweging de achterban mobiliseren. Uiterlijk dinsdag zullen de bonden elk op hun werkplek vergaderen. Woensdag komen ze dan allemaal weer bij elkaar voor een gezamenlijke vergadering. Waar en wanneer wordt nog geheim gehouden. Dit is vrijdag bepaald op een vergadering met besturen van bonden uit C-47, COL, de veiligheids- en de ziekenhuisbonden.

De aanleiding voor de vergadering is het verhogen van de btw op brandstof. Daarnaast moet ook btw op nutsvoorzieningen (stroom, gas, water) worden betaald zonder extra maatregelen te treffen om de situatie draaglijk te houden. Maatregelen die door de Evaluatie Commissie BTW met input van de vakbeweging tot stand zijn gebracht. De regering stelt niets te hebben aan de productie van 50 pagina's. President Chan Santokhi stelt voor dat de vakbonden zo spoedig mogelijk met de minister van Financiën en Planning en de commissie Evaluatie BTW om de tafel gaan, zodat concrete voorstellen gedaan kunnen worden.

Op de vergadering is benadrukt dat de maatregelen solide zijn en dat "de regering het geld halen moet waar het geld is en niet langer de 'wrokoman' als een sinaasappel moet uitknijpen." Herhaald is dat in het rapport, geen nieuwigheden staan. Zaken zijn op diverse manieren benaderd om mogelijke gaten of interpretaties weg te werken. "Maar de overheid weigert steevast om ze uit te voeren en kiest voor meer geld halen uit de samenleving," is er op verschillende manieren aangehaald.

Vakbondsleiders hebben aangegeven dat de druk zwaarder wordt. Benadrukt is dat "het gaat om een nationale strijd. Aan Facebook warriors heeft het land niets. Wees aanwezig  op de grote vergadering woensdag." Er zal gestreden worden om de verhoogde btw op nutsvoorzieningen teruggedraaid te krijgen. De instructies zijn gegeven: "de achterban mobiliseren vanaf nu, vergaderen op de werkplek uiterlijk dinsdag, en dan weer gezamenlijk op woensdag."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May