Jhakry en Gowrie vragen pg onderzoek naar gronduitgifte
04 Nov, 01:45
foto
Bijkans 200 ha van het perceel (Stalweide) dat toebehoort aan LVV, is door GBB uitgegeven aan stichting Radjie Rijst Industrie.


De Assembleeleden Niesha Jhakry en Mohamedsafiek Gowrie (beiden VHP) hebben vrijdag een brief geschreven naar de procureur-generaal. Zij vragen een strafrechtelijk onderzoek rond de uitgifte van domeingrond in Nickerie. Bijkans 200 ha (Stalweide blok III) is uitgegeven aan stichting Radjie Rijst Industrie. Intussen heeft president Chan Santokhi maatregelen getroffen. De beschikking moet ingetrokken worden door minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer.

Het vermoeden bestaat volgens de Assembleeleden dat er zich onregelmatigheden hebben voorgedaan bij de uitgifte van het perceel. Het terrein ligt aan de Boedhram Mataiweg, ten westen van de Europolder en ten oosten van de Nannipolder. Aan het hoofd van het Openbaar Ministerie vragen Jhakry en Gowrie om een spoedig onderzoek in te stellen.

Het terrein, maakt deel uit van een gebied dat in 2005 is uitgegeven aan het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), bedoeld voor ontwikkeling van de Veeteeltsector. Jhakry zegt aan Starnieuws dat ondanks het terrein toebehoort aan LVV, goedkeuring is gegeven door het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) om bijkans 200 ha te verstrekken aan stichting Radjie Rijst Industrie.

Het ministerie van GBB heeft nimmer advies gevraagd aan LVV over de perceelaanvraag van de stichting, zegt de waarnemend directeur van het ministerie in een verklaring.  De Assembleeleden hebben alle onderliggende stukken doorgeleid naar de procureur-generaal.

Jhakry vindt dat de opdracht tot intrekking van de beschikking niet wegneemt dat er een strafrechtelijk onderzoek moet komen. "Het is mooi dat je aangeeft dat het een omissie is geweest en daarmee de case afsluit... Voor het uitgeven van een 5 ha perceel welke nog erbij een vrije domein was, moet een grondinspecteur de bak in. En hier willen wij afhandelen met een omissie. Dit kan gewoon niet.."

Het Assembleelid vindt dat de uitvoerders nauwkeuriger moeten gaan werken in dit land en niet steeds de schuld geven aan hun junioren... "Wat als wij het niet ontdekt hadden. Ik wil weten wie de adviezen heeft opgemaakt. Waarom zo een haast om de beschikkingen zo snel te tekenen. Voor een normale aanvraag moet je maanden wachten op je perceel ID. Nee dit is alles behalve een omissie...", benadrukt Jhakry.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May