Honderdduizenden verzamelen zich om Palestijnen te steunen
29 Oct, 06:47
foto
Tienduizenden mensen hielden zaterdag opnieuw een massale pro-Palestina-demonstratie in de Britse hoofdstad, te midden van de intensivering van de aanvallen op Gaza. (Foto: Anadulo Anjasi)


Honderdduizenden demonstranten verzamelden zich zaterdag in steden in Europa, het Midden-Oosten en Azië om steun te betuigen aan de Palestijnen, terwijl het Israëlische leger zijn lucht- en grondoffensief op de Gazastrook uitbreidde. Tijdens een van de grootste marsen, in Londen, waren op luchtbeelden te zien hoe grote menigten door het centrum van de hoofdstad marcheerden om de regering van premier Rishi Sunak te verzoeken om een staakt-het-vuren.

"De supermachten die in het spel zijn, doen op dit moment niet genoeg. Dit is waarom we hier zijn: we roepen op tot een staakt-het-vuren, roepen op tot Palestijnse rechten, het recht om te bestaan, om te leven, mensenrechten, al onze rechten," zei demonstrant Camille Revuelta. "Dit gaat niet over Hamas. Dit gaat over het beschermen van Palestijnse levens", voegde ze eraan toe.

In navolging van het standpunt van Washington heeft de regering van Sunak niet langer opgeroepen tot een staakt-het-vuren, maar heeft zij in plaats daarvan gepleit voor humanitaire pauzes om de hulp de mensen in Gaza te laten bereiken.

Groot-Brittannië heeft het recht van Israël gesteund om zichzelf te verdedigen na de aanval van 7 oktober door de militante groep Hamas, waarbij volgens Israël 1.400 mensen omkwamen, voornamelijk burgers.

Het dodental in Gaza is gestegen naar 7.650 doden, vooral burgers, sinds het Israëlische bombardement drie weken geleden begon, volgens een dagelijks rapport dat zaterdag werd vrijgegeven door het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid.

Er is sterke steun en sympathie voor Israël geweest van westerse regeringen en veel burgers over de Hamas-aanvallen, maar de Israëlische reactie heeft ook tot woede geleid, vooral in Arabische en moslimlanden.

In Maleisië scandeerde een grote menigte demonstranten leuzen buiten de Amerikaanse ambassade in Kuala Lumpur.

De Turkse president Tayyip Erdogan richtte zich tijdens een grote bijeenkomst in Istanboel tot honderdduizenden aanhangers en zei dat Israël een bezetter is, en herhaalde zijn standpunt dat Hamas geen terroristische organisatie is.

Erdogan kreeg deze week een scherpe berisping van Israël omdat hij de militante groepering 'vrijheidsstrijders' noemde.

Irakezen namen deel aan een betoging in Bagdad en op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever riepen Palestijnse demonstranten in Hebron zaterdag op tot een wereldwijde boycot van Israëlische producten.

"Wees niet verantwoordelijk voor de moord op de kinderen van Palestina", scandeerden ze.

Elders in Europa gingen mensen de straat op in Kopenhagen, Rome en Stockholm.

Sommige steden in Frankrijk hebben sinds het begin van de oorlog bijeenkomsten verboden, uit angst dat ze de sociale spanningen zouden kunnen aanwakkeren, maar ondanks een verbod in Parijs vond er zaterdag een kleine bijeenkomst plaats. Enkele honderden mensen marcheerden ook in de zuidelijke stad Marseille.

In de hoofdstad van Nieuw-Zeeland, Wellington, marcheerden duizenden mensen met Palestijnse vlaggen en spandoeken met de tekst 'Vrij Palestina' naar Parliament House.

In Londen waren er speciale beperkingen van kracht die de protesten rond de Israëlische ambassade beperkten.

De mars van zaterdag verliep overwegend vreedzaam, maar de politie zei dat ze negen arrestaties had verricht: twee wegens aanvallen op agenten en zeven wegens overtredingen van de openbare orde – waarvan sommige werden behandeld als haatmisdaden.

De politie schatte de opkomst op tussen de 50.000 en 70.000 mensen.

De Londense politie kreeg de afgelopen dagen kritiek te verduren omdat ze niet harder was opgetreden tegen de slogans die sommige demonstranten vorige week riepen tijdens een andere pro-Palestijnse mars in de hoofdstad, die ongeveer 100.000 mensen trok.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May