Rusland: Israëlische aanval op Gaza in strijd met internationaal recht
28 Oct, 20:42
foto
De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, zei dat het onmogelijk was Hamas te vernietigen zonder de burgerbevolking van Gaza te vernietigen. (Foto: Reuters)


Het Israëlische bombardement op Gaza druist in tegen het internationaal recht en dreigt een catastrofe te veroorzaken die tientallen jaren kan duren, zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov. Zijn opmerkingen, enkele van Moskou’s meest kritische over Israël tot nu toe, deed hij in een interview met het Wit-Russische staatspersbureau Belta, dat het zaterdag, vandaag, vrijgaf.

"Hoewel we terrorisme veroordelen, zijn we het er absoluut niet mee eens dat je op terrorisme kunt reageren door de normen van het internationaal humanitair recht te schenden, inclusief het zonder onderscheid gebruiken van geweld tegen doelen waarvan bekend is dat er burgers aanwezig zijn, inclusief gijzelaars die zijn meegenomen", zei hij.

Het was onmogelijk, voegde hij eraan toe, om Hamas te vernietigen – zoals Israël heeft beloofd te doen – zonder Gaza samen met het grootste deel van zijn burgerbevolking te vernietigen.

"Als Gaza wordt vernietigd en twee miljoen inwoners worden verdreven, zoals sommige politici in Israël en in het buitenland voorstellen, zal dit tientallen jaren, zo niet eeuwenlang, een catastrofe veroorzaken", waarschuwde Lavrov.

"Het is noodzakelijk om te stoppen en humanitaire programma’s aan te kondigen om de bevolking onder blokkade te redden."

Terwijl Israël zijn militaire operatie in Gaza uitbreidt, heeft de internationale gemeenschap opgeroepen tot een humanitaire wapenstilstand om hulp aan burgers te bieden.

Ondertussen probeerde Hamas zaterdag acht Russisch-Israëlische staatsburgers te lokaliseren die tot de tientallen gijzelaars behoorden die het nam tijdens de aanval op Israël drie weken geleden, meldden Russische persbureaus, onder verwijzing naar een Hamas-lid.

Moskou had Hamas een lijst met namen gegeven en verzocht om hun vrijlating. "We zijn zeer alert op deze lijst en zullen er zorgvuldig mee omgaan, omdat we Rusland als onze beste vriend beschouwen", citeerde het Russische persbureau RIA senior Hamas-vertegenwoordiger Moussa Abu Marzook.

"Nu zijn we op zoek naar die mensen. Het is moeilijk, maar we zijn op zoek. En zodra we ze vinden, laten we ze vrij. Ondanks de moeilijkheden als gevolg van de huidige situatie."

Israël heeft gezegd dat het gelooft dat Hamas tijdens de aanval van 7 oktober 229 mensen heeft gegijzeld, waarbij ook meer dan 1.400 mensen zijn omgekomen. Sindsdien heeft Israël Gaza meedogenloos gebombardeerd, waarbij ruim 7.300 Palestijnen in de strook omkwamen.

Rusland gelooft dat het noodzakelijk is om contacten te onderhouden met alle partijen in het Israëlisch-Palestijnse conflict, zei het Kremlin vrijdag, ter verdediging van zijn besluit om een Hamas-delegatie, waaronder Marzouk, naar Moskou uit te nodigen – een besluit dat tot Israëlische woede leidde.

Israël had er donderdag bij Rusland op aangedrongen de bezoekende Hamas-leden uit te zetten en noemde hun uitnodiging naar Moskou "betreurenswaardig".

Lavrov zei dat Rusland ook nauw contact onderhoudt met Israël. "We blijven volledig in contact met Israël, en onze ambassadeur heeft regelmatig contact met hen", zei Lavrov.

"We zenden signalen uit over de noodzaak om naar een vreedzame oplossing te zoeken en deze aangekondigde 'verschroeide aarde'-strategie niet door te zetten."

Kiev en het Westen hebben Rusland zelf ervan beschuldigd burgers in heel Oekraïne te bombarderen. Moskou zegt dat het zich niet doelbewust op burgers richt en alleen op militaire doelen mikt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May