NV Havenbeheer houdt multidisciplinaire security oefening
27 Oct, 06:51
foto
Deelnemers aan de intensieve oefening op de haven. Na maandenlange voorbereiding is de 'Full Scale Exercise' gisteren gehouden. (Foto: NV Havenbeheer)


NV Havenbeheer Suriname heeft donderdag een oefening op volledige schaal uitgevoerd waaraan 16 diensten en bedrijven hebben meegedaan. Deze Full Scale Exercise heeft een multidisciplinair karakter en vraagt om een praktische uitvoering. De NV Havenbeheer is in november 2022 gestart met de organisatie hiervan. Het doel van de Exercise was het personeel niet alleen in de gelegenheid te stellen te oefenen in het reageren op bedreigingen, maar ook om de onderlinge samenwerking met de diverse diensten te toetsen. Ook is het belangrijk om de paraatheid en vaardigheden bij het uitvoeren van de beveiligings- en veiligheidstaken binnen de maritieme sector te vergroten.

De International Ship and Port Facility Security Code (ISPS-Code) werd op 1 juli 2004 over de hele wereld verplicht gesteld voor alle schepen met een bruto capaciteit van boven de 500 ton en internationale vaarten uitvoeren en alle havenfaciliteiten die dergelijke schepen accommoderen. Deze code is onderdeel van het SOLAS-verdrag, dat ook door Suriname is geratificeerd. Deze code werd dus ook voor Suriname verplicht gesteld, benadrukt NV Havenbeheer. 

De wet geeft via de ISPS-Code aan dat een havenfaciliteit de verplichting heeft drills en exercises uit te voeren. Een drill of Exercise  is een geplande en gecontroleerde activiteit die tot doel heeft de effectiviteit van de securitymaatregelen, -procedures en de reactie te toetsen en te beoordelen. Drills zijn meestal klein in opzet, worden op regelmatige basis gehouden (elk kwartaal) en toetsen individuele onderdelen van het Security Plan, terwijl Exercises groter zijn in opzet en zich meestal richten op meerdere beveiligingsaspecten. Over het algemeen is het doel voor het houden van deze oefeningen, het verbeteren van de skills van de participerende instanties en het up-to-date houden van de vaardigheden.

Aan de oefening hebben deelgenomen:
Het Korps Douane Suriname, Directoraat Nationale Veiligheid, Korps Politie Suriname, Korps Brandweer Suriname, Korps Penitentiaire Ambtenaren, Ministerie van Defensie (Marine), Academisch Ziekenhuis Paramaribo (SEH/MWI), Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing, de Maritieme Autoriteit Suriname, Kustwacht Suriname, N.V. Havenbeheer Suriname, VSH-Transport en DP World Paramaribo, Haselhoef Solutions, Faculteit der Medische Wetenschappen en KJJ-Transport.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May