HVB: Diplomatieke betrekkingen met Israël verbreken
23 Oct, 04:44
foto


In tegenstelling tot de eenzijdige diplomatieke reactie van Suriname op de Hamas aanslagen tegen Israël en de daaropvolgende Israëlische vergeldingsactie heeft Caricom een gebalanceerde reactie gegeven. Waar Bibis al heel vroeg en op verzoek van Israël de Hamas acties veroordeelde, veroordeelde Caricom gelukkig ook de 'counterattacks' op de Palestijnen in de Gaza strook. Verder heerst er in ons land en in de regio een doodse stilte terwijl nu grove mensenrechten schendingen, etnische zuivering en gruwelijke moorden plaatsvinden in de Gaza strook waar mensen als vliegen sterven.

De gebeurtenissen van de afgelopen dagen en in het bijzonder de gruwelijke ontwikkelingen in Gaza vereisen de onmiddellijke veroordeling van Suriname. Israël heeft geleden onder gruwelijke aanvallen maar zijn reactie in de vorm van willekeurige bombardementen op burgergebieden waaronder huizen, scholen en ziekenhuizen is een duidelijke schending van het internationaal humanitair recht. Deze disproportionele vergeldingsacties hebben geresulteerd in het verlies van onschuldige levens en een ondraaglijke humanitaire crisis.

De belegering van Gaza vertegenwoordigt een daad van collectieve straf tegen het Palestijnse volk waar velen al voor de recente escalatie al in erbarmelijke omstandigheden leefden. Israël heeft reeds duidelijk gemaakt dat het de bevolking van Gaza elke toegang tot voedsel, water, brandstof en elektriciteit zal ontzeggen. Deze belegering is dus niets anders dan een moderne vorm van genocide. Suriname en de Caricom kunnen niet langer zwijgen in het licht van de wreedheden van Israël.

Suriname mag geweld of agressie van beide kanten niet tolereren. Het land kan echter de disproportionele reacties van Israël op burgerdoelen tot het punt waar onschuldige vrouwen en kinderen worden afgeslacht niet toestaan. Daarom is het tijd dat Suriname nu een krachtig standpunt inneemt en al dan niet met de Caricom de diplomatieke betrekkingen met de bezettende macht Israël verbreekt. Deze extreme stap rechtvaardigt de extreme omstandigheden in Palestina.

Voor de Hervormings en Vernieuwingsbeweging (HVB) betekent het verbreken van de diplomatieke relaties met Israël niet dat wij dialoog of diplomatie de rug toekeren. Integendeel is het een oproep aan de internationale gemeenschap om de partijen snel aan tafel te krijgen voor een vreedzame en rechtvaardige oplossing. Dit betekent ook dat wij als land een stap zetten in de richting van gerechtigheid en een herbevestiging van Surinames inzet voor de rechten van het Palestijns volk. Dit is “echte “ solidariteit tonen met het Palestijns volk! Dit vereist ruggengraat van Suriname en de Caricom. Onze regio is immers een van de laatste gebieden waar de kolonisatie floreerde.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May