Argentinië stemt in de schaduw van economische crisis
22 Oct, 10:48
foto
Een non brengt haar stem uit in het stembureau in Tigre, Buenos Aires, tijdens de Argentijnse presidentsverkiezingen. (Foto: AFP)


Argentijnen stemmen vandaag voor de algemene verkiezingen in de schaduw van de ergste economische crisis van het Zuid-Amerikaanse land in twintig jaar. De situatie van het land heeft de opkomst veroorzaakt van een extreemrechtse van buitenaf die op het punt staat de strijd om de hoogste positie te winnen.

De stemming zal waarschijnlijk de toch al wankele markten in Argentinië in beroering brengen, de banden met handelspartners, waaronder China en Brazilië, beïnvloeden en het politieke pad bepalen voor het land, dat een grote graanexporteur is met enorme voorraden lithium en schaliegas.

De stembureaus gingen om 8.00 uur lokale tijd open en drie koploperkandidaten zouden de stemmen waarschijnlijk verdelen: de econoom Javier Milei, de centristische peronistische minister van Economie Sergio Massa en de conservatieve Patricia Bullrich.

Milei, die belooft de economische en politieke status quo te zullen 'ketenzagen', is de kandidaat die moet worden overwonnen. Boze kiezers stromen massaal toe op zijn 'alles afbreken'-boodschap. Hij is de inflatie van 138% beu en de armoede treft meer dan twee vijfde van de bevolking.

"Mensen willen dat er dingen veranderen", zegt Federico Aurelio, president van adviesbureau Aresco. 'Hoe? Ze hebben geen idee, maar ze willen iets anders.'

Milei, een onbezonnen voormalige tv-expert die wordt vergeleken met Donald Trump en Jair Bolsonaro, boekte een verrassende overwinning in de open voorverkiezingen van augustus, hoewel Massa en Bullrich niet ver achter hem volgden en het een spannende race zou kunnen blijken te zijn. Opiniepeilers verwachten geen regelrechte winnaar.

Een kandidaat heeft meer dan 45% van de stemmen of 40% en een voorsprong van 10 punten nodig om een tweede ronde te voorkomen, die op 19 november zou plaatsvinden. De stemming op zondag eindigt rond 18.00 uur en de eerste resultaten worden om 21.00 uur verwacht.

Wie wint, zal te maken krijgen met een economie die op levensonderhoud draait: de reserves van de centrale banken zijn leeg, er wordt een recessie verwacht na een grote droogte, en een programma van 44 miljard dollar met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wankelt.

Te midden van deze crisis is Milei abrupt opgestaan en heeft hij shocktherapie beloofd om de economie te herstellen, inclusief dollarisering, het sluiten van de centrale bank, het drastisch terugbrengen van de omvang van de overheid en het privatiseren van staatsentiteiten.

"Hij is de enige die de situatie in het land begrijpt en begrijpt hoe het te redden", zegt Nicolas Mercado, een 22-jarige student uit Buenos Aires.

Massa, de leider van de huidige economie, is in de race, ondanks dat hij voor het eerst sinds 1991 toezicht houdt op een inflatie die drie cijfers bereikt. Hij heeft beloofd het begrotingstekort terug te dringen, vast te houden aan de peso en het peronistische sociale vangnet te verdedigen.

"Massa vertegenwoordigt bepaalde traditionele garanties waarmee ik ben grootgebracht: volksgezondheid, staatsonderwijs, dat is wat ik met mijn stem wil verdedigen", zei astroloog Flavia Vázquez.

Bullrich, een voormalige minister van Veiligheid die populair is in zakenkringen, heeft haar steun zien verwateren door de onverwachte opkomst van Milei. Opiniepeilers beschouwen haar als de meest waarschijnlijke van de drie beste renners die een tweede ronde zal missen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May