VN roept op tot staakt-het-vuren in Gaza terwijl hulp arriveert
22 Oct, 06:49
foto
Een VN-medewerker assisteert hulpvrachtwagens die op 21 oktober een opslagfaciliteit binnenkomen. (Foto: Reuters)


Een groep VN-agentschappen heeft opgeroepen tot een humanitair staakt-het-vuren in Gaza nu de omstandigheden in het gebied verslechteren. Het Wereldvoedselprogramma (WFP) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) behoorden tot de vijf instanties die de situatie in Gaza in een gezamenlijke verklaring als 'catastrofaal' bestempelden.

Het pleidooi van de VN voor een de-escalatie van het conflict komt op een moment dat Israël waarschuwt voor intensievere aanvallen op Gaza.

Zaterdag zijn voor het eerst in twee weken twintig hulpvrachtwagens vanuit Egypte overgestoken.

Maar actievoerders zeiden dat de hulp die via de grensovergang bij Rafah stroomde, slechts een druppel op een gloeiende plaat was van wat nodig was.

Vóór de oorlog kwamen er dagelijks ongeveer 500 hulpvrachtwagens Gaza binnen, zei een woordvoerder van ActionAid Palestine.

Volgens de VN was een aanzienlijk deel van de bevolking in het gebied – zo'n 1,2 miljoen mensen – al afhankelijk van hulp voordat het recente conflict uitbrak.

Israël begon vergeldingsluchtaanvallen op Gaza na een ongekende aanval op Israël op 7 oktober door de militaire vleugel van Hamas. Bij die aanval kwamen ongeveer 1.400 mensen om het leven, van wie velen in hun huizen in de buurt van Gaza of op een muziekfestival in het zuiden van Israël waren.

Volgens het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid zijn de afgelopen twee weken in Gaza ruim 4.300 Palestijnen gedood.

Er wordt algemeen verwacht dat Israël een grondoffensief zal lanceren in de Gazastrook, maar de timing blijft onbekend. Intussen heeft het Gaza belegerd en de essentiële bevoorrading stopgezet.

De hulplevering op zaterdag omvatte medicijnen, voedsel, water en doodskisten, maar geen brandstof.

De VN-agentschappen benadrukten dat kinderen, zwangere vrouwen en ouderen het meest kwetsbaar zijn – en dat bijna de helft van de bevolking van de Gazastrook uit kinderen bestond.

Het Ontwikkelingsprogramma van de VN (UNDP), het Bevolkingsfonds (UNFPA) en het Internationale Kindernoodfonds (Unicef) hebben de verklaring samen met het WFP en de WHO naar voren gebracht.

Ze riepen niet alleen op tot een staakt-het-vuren, maar zeiden dat "onmiddellijke, onbeperkte humanitaire toegang in heel Gaza" noodzakelijk was om "humanitaire actoren in staat te stellen burgers in nood te bereiken". Ze voegden eraan toe dat "meer dan 1,6 miljoen mensen in Gaza dringend humanitaire hulp nodig hebben".

De Gazastrook is een dichtbevolkte enclave die aan één kant wordt begrensd door de Middellandse Zee en is afgeschermd van Israël en Egypte.

De regio is de thuisbasis van 2,2 miljoen mensen en is 41 km lang en 10 km breed.

"Gaza was vóór de meest recente vijandelijkheden een wanhopige humanitaire situatie", aldus de VN-agentschappen. "Het is nu catastrofaal".

Eveneens op zaterdag verwierpen de leiders van de Arabische wereld de gedwongen verplaatsing van Palestijnen naar het Sinaï-schiereiland.

Tijdens een topconferentie in Caïro zei de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi dat de enige oplossing een onafhankelijke staat voor de Palestijnen is.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, drong er bij Israël en Egypte op aan om toe te staan dat de grensovergang bij Rafah vanuit Egypte open blijft om een duurzame hulpvoorziening mogelijk te maken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May