UNRWA-hoofd: De wereld verliest haar menselijkheid
20 Oct, 20:56
foto
De VN heeft eerder gewaarschuwd voor een "humanitaire catastrofe".


Het Midden-Oosten staat op de "rand van een afgrond" als gevolg van de oorlog tussen Israël en Hamas, zei de chef van het VN-agentschap Philippe Lazzarini tegen de BBC. De commissaris-generaal van de VN-hulporganisatie UNRWA zei dat het geweld zich over de hele regio zou kunnen verspreiden.

En hij waarschuwde voor de penibele situatie voor burgers in Gaza. Hij riep opnieuw op tot humanitaire hulpcorridors naar het gebied.

Lazzarini zei dat hij vreest dat "de wereld nu haar menselijkheid verliest".

In een exclusief interview met de BBC herhaalde Lazzarini de oproepen voor corridors voor humanitaire hulp, waarbij hij zei dat de hulp "ononderbroken moet zijn... voorspelbaar en betekenisvol" om de bevolking van Gaza te helpen.

Tijdens een toespraak in Jeruzalem veroordeelde het hoofd van de UNRWA de aanval van Hamas op Israël en noemde het een "gruwelijk en barbaars bloedbad" dat een "nationaal trauma, een collectief trauma in Israël" had veroorzaakt.

"Maar deze gebeurtenis rechtvaardigt nog steeds niet dat de oorlog zonder enige terughoudendheid wordt gevoerd”, zei hij. "En ik geloof niet dat het doden van nog meer burgers in het belang is van de toekomstige veiligheid en vrede hier in de regio."

Op de vraag of de Israëliërs het internationaal humanitair recht respecteerden, zei Lazzarini: "Luister, we bevinden ons nu in een situatie waarin er een totale belegering wordt opgelegd in de Gazastrook."

"We bevinden ons in een situatie waarin aan meer dan een miljoen mensen is gevraagd om ontheemd te raken. Dit komt dus neer op collectieve bestraffing, en collectieve bestraffing is een schending van het internationaal humanitair recht."

Hij voegde eraan toe: "Wij roepen de Israëli’s en iedereen die relevant is in dit conflict op om het internationaal humanitair recht te respecteren. Er is voor niemand een uitzondering."

Sprekend over de groeiende humanitaire crisis in Gaza zei Lazzarini dat 2,2 miljoen Palestijnen, van wie de helft ontheemd is, "in principe alles ontberen".


"Er is geen water. Je hebt vier toiletten voor 4.000 mensen. Ze wonen op de grond", zei hij. "We staan op de rand."

"Als er geen water meer is in de Gazastrook, zullen de zaken versnellen. En de ramp die zich al onder onze ogen voltrekt, zal nog erger worden", zei Lazzarini.

De VN heeft eerder gewaarschuwd voor een "humanitaire catastrofe" tenzij hulp Gaza binnenkomt.

Lazzarini zei dat vóór de aanval van Hamas op 7 oktober ongeveer 500 vrachtwagens per dag hulp, brandstof en andere goederen naar de Gazastrook vervoerden.

Nu, zei hij, is het onduidelijk hoeveel hulp ze moeten sturen of wat ze zelfs maar mogen innemen, maar hij schat dat de organisatie 'minstens 100 vrachtwagens per dag' nodig heeft voor de inwoners van Gaza.

Woensdag bevestigde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dat zijn land de leveringen vanuit Egypte naar de burgerbevolking in het zuiden van Gaza "niet zou dwarsbomen".

Er is echter nog geen hulp het gebied binnengekomen via de Rafah-oversteek vanuit Egypte.

Directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie, Tedros Adhanom Ghebreyesus, zei donderdag tegen verslaggevers: "Onze vrachtwagens zijn geladen en klaar voor vertrek." Hij zei dat de voorraden zouden worden geleverd zodra de grensovergang bij Rafah openging – "hopelijk morgen", voegde hij eraan toe.

Lazzarini eindigde met te zeggen dat de Palestijnen nu "een diep gevoel van verlatenheid door de internationale gemeenschap" voelen te midden van het aanhoudende geweld.

"Ze voelen zich volkomen leeg. Ze hebben allemaal familieleden die dagelijks worden vermoord. Ze horen over de familieleden. En tegelijkertijd moeten ze voor hun eigen voortbestaan zorgen."

"Maar het gevoel van verlatenheid mag niet worden onderschat."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May