Suriname en Frankrijk halen samenwerking volksgezondheid aan
20 Oct, 06:51
foto
Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid en zijn collega van Frankrijk, Agnès Firmin Le Bodo, ondertekenen een samenwerkingsovereenkomst in Parijs.


De minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin en zijn Franse ambtgenoot, Agnès Firmin Le Bodo hebben in Parijs een samenwerkingsdocument getekend. In januari hadden beide landen een intentieverklaring getekend over de samenwerking tussen het Marwina ziekenhuis en het CHOG hospitaal in Frans-Guyana.

Na de ondertekening van deze intentieverklaring zijn er serieuze gesprekken gevoerd tussen de Surinaamse en Franse autoriteiten, om de samenwerking op het gebied van de volksgezondheid te verbreden en te verbeteren, meldt Volksgezondheid. Minister Ramadhin, die momenteel op werkbezoek is in Parijs, laat weten dat de samenwerking op verschillende gebieden zal plaatsvinden. 

Het terugdringen van malaria is een van de belangrijke aandachtsgebieden van samenwerking. Ook de aanpak van de schadelijke gevolgen van kwikgebruik bij goudwinning en het elimineren van het kwikgebruik, zal onmiddellijke aandacht genieten. Voor de volledige uitvoering van de overeenkomst zullen binnenkort deskundigen van beide ministeries bijeenkomen om zaken uit te werken.

Minister Amar Ramadin heeft ook een bezoek gebracht aan het Pasteur Instituut.

Frankrijk wil ook met Suriname samenwerken om uitgebreid onderzoek te doen naar verschillende tropische infectieziektes, zoals dengue. Een ander punt dat is opgenomen in de samenwerking is dat er mogelijkheden worden uitgezocht voor studentenuitwisselingsprogramma's, waarbij medische studenten van Suriname en Frankrijk in beide landen de gelegenheid geboden zullen worden om trainingen te volgen. Om kennis uit te wisselen is het goed dat beide landen gebruik kunnen maken van elkaars diensten.

Over de volledige operationalisering van het Marwina ziekenhuis, heeft minister Ramadhin ook een onderhoud  gehad met de leiding van de Franse AFD bank. Het gaat om de financiering van het project van het Marwina Ziekenhuis. Door de schuldherschikking die Suriname heeft getekend, is er wederom ruimte voor het continueren van de financiering van het Marwina Ziekenhuis. Er is afgesproken dat deskundigen van de bank in november naar Suriname afreizen om met het team van Volksgezondheid de finale afspraken te bespreken.

De bewindsman heeft ook een bezoek gebracht aan het Pasteur Instituut dat wereldwijd bekendheid geniet en gespecialiseerd is in medisch wetenschappelijke onderzoeken in verschillende aspecten. Hun specialisatie is op microbiologie, virussen, bacteriologie en vaccinonderzoek. Dit instituut is sinds 1887 toonaangevend in de wereld op het gebied van medisch wetenschappelijk onderzoek. Tijdens het bezoek is overeengekomen dat binnenkort het ministerie van Volksgezondheid het Pasteur Instituut in Cayenne zal benaderen voor samenwerkingsmogelijkheden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May