Minister Ramdin: Waarom zouden wij de bus moeten missen
18 Oct, 00:01
foto
Minister Albert Ramdin


"Ik zie niet in waarom wij de bus zouden moeten missen," reageert minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis) tegenover Starnieuws vanuit Canada op uitspraken van de Guyanese vicepresident Bharat Jagdeo. Op een persconferentie zei Jagdeo donderdag dat de kans voor Suriname om de volledige vruchten te plukken van zijn offshore olie- en gassector snel dichterbij komt en dat Suriname op het punt staat op de bus te missen.

Jagdeo doelde op de overstap van fossiele brandstoffen naar groene energie waar de wereld nu mee bezig is. Ramdin merkt op dat Suriname een traject moet doorlopen, precies zoals buurland Guyana dat traject heeft doorlopen. "We weten dat naarmate de tijd vordert de periode dat aardolie producten een beperkte levensduur zullen hebben. Dat weten we, maar de realiteit is nou eenmaal dat we een proces moeten doorlopen, een dat Guyana ook doorlopen heeft."

Het eerste olieveld in buurland Guyana werd in 2015 ontdekt en in minder dan vier jaar tijd begon de olieproductie effectief. Minister Ramdin wijst erop dat Guyana nu pas richting gas gaat. De intentie is volgens de bewindsman dat Suriname eerder met zijn gasindustrie zal beginnen. De gesprekken daarover zullen nog plaatsvinden.

"We zijn nadrukkeijk bezig met verschillende partijen, verschilende landen, ook met Guyana om gesprekken te hebben over gezamenlijk optrekken." Ook met Trinidad en Tobago zijn er gesprekken geweest, zegt de Bibis-topman. "Daar zijn hele discussies over geweest, die moeten worden voortgezet. Dat is ook de lijn die we gaan blijven vasthouden." Hij voegt eraan toe dat informatiedeling in deze fase enorm belangrijk is. Uiteindelijk zegt hij "gaat het erop komen dat de landen bij elkaar gaan moeten komen om met elkaar te praten over welke optie het beste kan zijn voor alle landen in deze regio."

Jagdeo stelde dat de offshore-sector van Suriname zich nog in de kinderschoenen bevindt. "We zijn blij dat Suriname vooruitgang boekt…we geloven dat als er een olie-industrie in Suriname is en deze over extra gas beschikt, er mogelijkheden zijn om samen te werken, maar ze zijn nog ver verwijderd van het daadwerkelijk produceren van olie, een belangrijke tijdlijn naar de toekomst."

Minister Ramdin zegt dat hij de bezorgdheid van Jagdeo begrijpt. Het is volgens hem "een bezorgdheid die komt met de tijd die er is waarbij wij nu pas echt gaan beginnen met exploitatie en uiteindelijk het gebruik van gas." Hij merkt op dat er bij de gasindustrie sprake is van een langere levensduur. "Olie is wat moeilijker, maar met gas hebben we een langere periode waar we gebruik van zullen kunnen maken, dus ik zie niet in waarom wij de bus zouden moeten missen."

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May