VN-Veiligheidsraad stemt vandaag over conflict Israël-Gaza
18 Oct, 06:49
foto
Een gewonde wordt naar een ziekenhuis gebracht nadat een Israëlische luchtaanval een hospitaal heeft getroffen. (Still: Reuters TV)


De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) zal nu vandaag, woensdag, stemmen over een door Brazilië opgestelde resolutie die oproept tot humanitaire pauzes in het conflict tussen Israël en de Palestijnse militanten Hamas om humanitaire hulp toegang te geven tot de Gazastrook.

Vervolgens wordt verwacht dat de raad – op verzoek van de Verenigde Arabische Emiraten en Rusland – een ziekenhuisontploffing in Gaza zal bespreken waarbij dinsdag honderden mensen omkwamen, zeiden diplomaten.

De Palestijnse VN-gezant Riyad Mansour gaf de Israëlische strijdkrachten de schuld van het 'bloedbad' in het ziekenhuis en riep op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. De Israëlische VN-ambassadeur Gilad Erdan legde een verklaring af waarin hij de militante Palestijnse Islamitische Jihad-groep beschuldigde voor de aanval.

De Islamitische Jihad heeft de beschuldigingen ontkend.

De 15 leden tellende raad zou aanvankelijk maandag over het Braziliaanse ontwerp stemmen, maar dat werd 24 uur uitgesteld om meer tijd te geven om te onderhandelen. De Verenigde Staten (VS) drong vervolgens aan op verder uitstel terwijl president Joe Biden Israël woensdag, vandaag, bezoekt.

Het was onduidelijk of de VS, een vetomacht die traditioneel zijn bondgenoot Israël beschermt tegen actie van de Veiligheidsraad, de resolutie zou laten aannemen. De ontwerptekst dringt er ook bij Israël op aan – zonder het bij naam te noemen – om zijn bevel aan Gaza-burgers om naar het zuiden van de Palestijnse enclave te verhuizen, in te trekken.

Israël heeft vorige week ongeveer 1,1 miljoen mensen in Gaza – bijna de helft van de bevolking – opdracht gegeven om naar het zuiden te verhuizen, terwijl het zich voorbereidt op een grondoffensief als vergelding voor de ergste Hamas-aanval op burgers in de 75-jarige geschiedenis van Israël.

Het Braziliaanse ontwerp is in wezen een meer gedetailleerde versie van een Russische tekst die maandag bij de stemming niet werd aangenomen, behalve dat het specifiek "de terroristische aanslagen van Hamas" veroordeelt. In plaats van op te roepen tot een staakt-het-vuren, roept het op tot humanitaire pauzes in het conflict, zodat hulp toegang krijgt tot Gaza.

Israël heeft Gaza volledig belegerd en onderworpen aan het meest intense bombardement ooit. Het heeft gezworen Hamas te vernietigen nadat het 1.300 mensen had gedood en gijzelaars had gegijzeld tijdens een aanval op Israël op 7 oktober. Ongeveer 3.000 Palestijnen zijn gedood.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May