Behoefte aan verdere aanpassing kiesstelsel groot
13 Oct, 01:57
foto
Mede-initiatiefnemer Ronny Asabina (BEP-fractieleider) onderweg naar het spreekgestoelte. Hij had verwacht dat er na de indiening van de initiatiefwetten overleg zou zijn tussen de indieners.


De vijf fractieleiders in De Nationale Assemblee die het initiatief hebben genomen voor de wijziging van de Grondwet en Kiesregeling, zijn donderdag uitgebreid aan het woord geweest. Zij hebben voorstellen gedaan voor verdere aanscherping van de wetten. Ook minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken die de leiding heeft van de organisatie van de verkiezingen, heeft vragen beantwoord. Uit de debatten blijkt dat de behoefte groot is om meer zaken te wijzigen in het kiesstelsel. Initiatiefnemer Asis Gajadien (VHP-fractieleider) stelde dat nu gekozen is voor minimale wijzigingen opdat de verkiezingen gehouden kunnen worden.

Initiatiefnemer Rabin Parmessar (fractieleider NDP) benadrukte dat de verkiezingen niet later dan 25 november 2025 gehouden moeten worden. Hij voerde aan dat de regering ruim een jaar lang niks heeft gedaan om het kiesstelsel aan te passen, na de uitspraak van het Constitutioneel Hof. Het eerste initiatiefvoorstel tot wijziging van de Kiesregeling is gekomen van de NDP-fractie. Daarna volgden de VHP en de ABOP/PL. De regering kwam met drie wetsvoorstellen, zonder een keuze te maken. De NDP kwam nog met het districtenstelsel, terwijl de VHP koos voor landelijke evenredigheid. Nadat de fractieleiders de koppen bij elkaar staken, is er compromis bereikt over landelijke evenredigheid.

De voorkeursstemmen is een van de zaken die veel aandacht geniet. Initiatiefnemer Ronny Asabina (fractieleider BEP) merkte op dat samen is opgetrokken om de initiatiefwetten in te dienen, maar daarna is er geen bijeenkomst geweest om verder met elkaar te overleggen. Hij had "het wij gevoel", zich anders voorgesteld. Hij diende twee amendementen in. Hij stelde voor dat het mogelijk moet zijn voor kandidaten om bij voorkeur te worden gekozen. Als nu van de kiesdeler wordt uitgegaan zal het heel moeilijk zijn - vooral voor vertegenwoordigers uit districten - om bij voorkeur gekozen te worden. Hij stelde voor om 0.75% van het aantal stemmen als norm te gebruiken. Ook Gajadien en mede-initiatiefnemer Gregory Rusland (NPS) staan open voor verdere aanscherping van voorkeursstemmen, zonder te tornen aan de lijstsamenstelling door politieke partijen.

Asabina wil ook dat de voorzitter van de districtsraad niet automatisch de districtscommissaris is. De districtsraden worden gekozen door het volk en het is niet wenselijk dat een benoemde functionaris voorzitter is. De districtsraadsleden moeten uit hun midden een voorzitter en een ondervoorzitter kiezen. Voor de decentralisatie is het belangrijk dat de districten meer inbreng krijgen. Hij kreeg ook ondersteuning van onder andere de Assembleeleden Claudie Sabajo en Patrick Kensenhuis. Sabajo was districtsraadslid en heeft de beperkingen ondervonden van het voorzitterschap. In de praktijk ontstaan er conflictsituaties.

Initiatiefnemer Obed Kanape (ABOP/PL) zei nog steeds voorstander te zijn van het districtenstelsel, maar er is toch consensus bereikt in algemeen belang. Hij bracht onder de aandacht dat kiezers uit het binnenland ook in Paramaribo werken of op school gaan. Hij pleitte voor een mogelijkheid, opdat zij hun stem kunnen uitbrengen in Paramaribo. Dit moet volgens hem technisch mogelijk zijn. De mensen willen hun stem uitbrengen, maar er zijn veel obstakels om hiervoor naar hun woongebied te gaan. Bovendien zijn de kosten ook heel hoog. Minister Somohardjo merkte op dat wat De Nationale Assemblee beslist, technisch zal worden uitgevoerd. Vandaag zal de behandeling worden voortgezet. Dan zullen de wijzigingen ook duidelijk worden geformuleerd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May