Gummels: Brand op vuilstortplaats Ornamibo onder controle
08 Oct, 18:46
foto
De branden op vuilstortplaats Ornamibo die een week geleden zijn ontstaan, zijn onder controle. De brandweer is ter plekke nog bezig. De controle wordt opgevoerd. (Foto: directoraat Afvalbeheer)


De branden op de vuilstortplaats Ornamibo zijn onder controle, zegt Jason Gummels, onderdirecteur Afvalbeheer van het ministerie van Openbare Werken. Hij verwacht dat binnen enkele dagen het vuur helemaal gedoofd zal zijn. VHP-fractieleider Asis Gajadien had vrijdag nog aan de bel getrokken. Hij voerde aan dat telkens in de droge tijd er brand wordt gesticht op de stortplaats. Ook wordt toegelaten dat rapers actief zijn op de openbare stortplaats. De mensen die in de omgeving wonen, hebben erg veel last van de rook en gifstoffen die vrijkomen tijdens de branden. Hij vroeg de regering hier gelijk een eind aan te maken.

Gummels stelt dat nadat de brand een week geleden ontdekt werd, is de brandweer gelijk ingeschakeld. Sinds dat moment is de brandweer samen met personeel van OW en de huidige aannemer die verantwoordelijk is voor het egaliseren en verwerken van het gestorte afval, met man en macht bezig geweest de brand onder controle te krijgen. De oorzaak van de brand is tot nog toe onduidelijk, maar zoals vaker is gebleken in het verleden zijn op de plek veel rapers die op het terrein hun intrek nemen om spullen te verzamelen en deze te verkopen.  

Deze groep heeft vaker voor brand gezorgd op de stortplaats, waardoor OW genoodzaakt is geweest de afgelopen week met collega’s van Defensie en de politie in contact te treden voor een structureel aanpak.  Verder zullen er strengere maatregelen getroffen worden, waarbij de controle op het betreden van de stortplaats strak in de gaten gehouden zal worden.

Het onderdirectoraat ontkent dat de aannemer iets te maken heeft met de brand omdat het vuil dan beter te verwerken is. De huidige werkwijze op Ornamibo spreekt van kwaliteit en kundigheid, wat niet het geval was in 2018 toen de brand ongeveer 6 weken geduurd had voordat die onder controle was, stelt Gummels.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May