Israël: Honderden doden en gewonden aan beide kanten
08 Oct, 06:50
foto
Een spervuur van raketten gelanceerd door Palestijnse strijders vanuit de Gazastrook. (Foto: AP)


Er zijn naar verluidt minstens 250 mensen gedood en 1.590 gewond geraakt in Israël nadat de Palestijnse militante groepering Hamas zijn grootste aanval in jaren lanceerde. Tientallen gewapende mannen uit Gaza infiltreerden na zonsopgang in de zuidelijke Israëlische gemeenschappen onder dekking van zwaar raketvuur.

Ze hebben zowel Israëlische soldaten als burgers gegijzeld, en sommigen zijn teruggebracht naar Gaza.

Israël heeft gereageerd met een golf van luchtaanvallen op Gaza waarbij 232 mensen zijn omgekomen en 1.600 gewond zijn geraakt, zeggen medici.

Premier Benjamin Netanyahu zei dat Israël "in oorlog" was en beloofde dat Hamas, die over Gaza regeert,"“een ongekende prijs zou betalen".

Het Israëlische leger heeft tienduizenden reservisten gemobiliseerd en zal nu naar verwachting een grondoperatie in Gaza lanceren.

Ondertussen gaan de gevechten door met militanten die nog steeds delen van Zuid-Israël in handen hebben. Er worden ook spervuur van raketten afgevuurd op Israëlische steden en dorpen, waarbij onder meer Tel Aviv en Rishon Lezion 's avonds getroffen worden.

Het nachtmerriescenario van Israël – gewapende Palestijnse militanten in het algemeen in het zuiden van het land – begon vroeg op zaterdag, de Joodse sabbat en de dag van het feest van Simchat Torah.

Er wordt aangenomen dat tientallen gewapende mannen op verschillende locaties Israëlisch grondgebied zijn binnengekomen. Sommigen sneden door de omheining van Gaza en anderen kwamen over zee binnen.

Hoe ze erin slaagden een van de zwaarst versterkte grenzen ter wereld binnen te dringen, is onduidelijk.

Video’s die op sociale media werden gedeeld, lieten schieten zien toen de militanten arriveerden in Israëlische dorpen en steden, waaronder de stad Sderot, die slechts 1,6 km van Gaza ligt.

Mensen uit een aantal gemeenschappen belden naar Israëlische nieuwszenders en zeiden dat ze vastzaten in hun huizen of elders dekking zochten.

"Ik ging naar buiten en zag heel veel lichamen van terroristen, burgers en neergeschoten auto's. Een zee van lichamen, in Sderot langs de weg, op andere plaatsen, heel veel lichamen", zei Shlomi, inwoner van Sderot.

De leider van een regionale raad in het zuiden van Israël, Ofir Liebstein, werd gedood tijdens een vuurgevecht met militanten toen hij zijn gemeenschap ging verdedigen.

Er werden ook video’s getoond waarop Israëli’s als gijzelaars werden genomen – een ongekende ontwikkeling.

Berichten melden dat militanten momenteel tientallen soldaten en burgers vasthouden. Van sommigen werd gedacht dat ze zich in enkele van de kleine Israëlische grenssteden bevonden, terwijl anderen naar Gaza werden gebracht.

Hamas beweerde dat het 53 'krijgsgevangenen' had gevangengenomen, waaronder hoge officieren, en dat velen werden vastgehouden in tunnels – die hoofddoelen waren voor het Israëlische leger in eerdere conflicten met militanten in Gaza.

Een Israëlische militaire woordvoerder bevestigde dat "soldaten en burgers" waren ontvoerd en dat sommige soldaten waren gedood – waaronder de commandant van de Israëlische Nahal-infanteriebrigade, kolonel Jonathan Steinberg. Maar hij ontkende berichten dat een topgeneraal was ontvoerd.

Er werden ook video's verspreid van Palestijnen die in beslag genomen Israëlische militaire voertuigen in Gaza bestuurden.

Op hetzelfde moment als de infiltratie begonnen militanten in Gaza duizenden raketten richting Israël te lanceren, tot aan de steden Tel Aviv en Jeruzalem. Sommige raketten ontweken het Israëlische Iron Dome-raketverdedigingssysteem en beschadigden woongebouwen en voertuigen.

Bewoners zeiden dat ze zich een situatie als deze lange tijd niet konden herinneren, waarbij de straten in Tel Aviv afgesloten en leeg waren.

"Er heerst een zwaar gevoel van verrassing, shock en angst door wat er nog steeds wordt verwacht", zei de Engelse auteur en journalist Gideon Levy tegen de BBC. "Toen de eerste raketten vielen, was ik nog aan het joggen in het park, het lawaai was verschrikkelijk."

Tijdens een bijeenkomst van zijn veiligheidskabinet zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu: "Ons eerste doel is het opruimen van de vijandige krachten die ons grondgebied zijn geïnfiltreerd en het herstellen van de veiligheid en rust in de gemeenschappen die zijn aangevallen."

"Het tweede doel is tegelijkertijd het eisen van een enorme prijs van de vijand, ook binnen de Gazastrook. Het derde doel is het versterken van andere fronten, zodat niemand zich per ongeluk bij deze oorlog aansluit."

Tientallen Israëlische gevechtsvliegtuigen en andere vliegtuigen hebben als reactie op de aanval aanvallen uitgevoerd in Gaza, waardoor er grote  explosies ontstonden.

Het Israëlische leger zei dat het zeventien militaire complexen van Hamas en vier operationele hoofdkwartieren had aangevallen in de eerste uren van wat het 'Operatie Iron Swords' noemde.

Later vernietigden raketten de elf verdiepingen tellende Palestine Tower in het centrum van Gaza-stad, waar Hamas-radiostations op het dak zijn gehuisvest.

De Israëlische luchtmacht zei dat het "militaire infrastructuur had getroffen in twee gebouwen met meerdere verdiepingen die door hoge terroristen van Hamas werden gebruikt voor het uitvoeren van terroristische activiteiten", en dat het de bewoners had gewaarschuwd om vóór de aanval te evacueren.

Medische hulpgroep Medecins Sans Frontieres zei dat een verpleegster en een ambulancechauffeur zijn omgekomen bij Israëlische aanvallen op twee ziekenhuizen in Gaza.

Het Palestijnse persbureau Wafa meldde ondertussen dat tien burgers zijn omgekomen bij een aanval op een woongebouw in het Shabora-gebied van Rafah, in het zuiden van Gaza.

Toen de nacht viel, sloot het Israëlische staatsbedrijf voor elektriciteit ook de stroomvoorziening naar Gaza af. Het energiebedrijf van Gaza zei dat ongeveer 80% van de elektriciteit in het gebied afkomstig was uit Israël.

Zaterdag was er ook geweld op verschillende locaties op de Westelijke Jordaanoever. Palestijnse medici meldden dat zes Palestijnen werden doodgeschoten tijdens confrontaties met Israëlische strijdkrachten.

De militaire commandant van Hamas, Mohammed Deif, riep Palestijnen overal ter wereld op om zich bij de operatie van de groep aan te sluiten.

"We hebben besloten om met Gods hulp een einde te maken aan deze Israëlische misdaden, zodat de vijand begrijpt dat de tijd van het aanrichten van verwoestingen zonder daarvoor ter verantwoording te worden geroepen voorbij is", zei hij.

Ismail Haniyeh, de leider in ballingschap van Hamas, beweerde dat Palestijnse facties van plan waren het geweld uit te breiden naar de bezette Westelijke Jordaanoever en Jeruzalem.

Ghazi Hamad, een woordvoerder van Hamas, vertelde de BBC ondertussen dat de groep directe steun had voor de aanval vanuit Iran, dat beloofde "de Palestijnse strijders te zullen steunen tot de bevrijding van Palestina en Jeruzalem".

De Palestijnse president Mahmoud Abbas – een politieke rivaal van Hamas – zei dat het Palestijnse volk het recht heeft zichzelf te verdedigen tegen de "terreur van kolonisten en bezettingstroepen".

Er is een krachtige internationale veroordeling van de Hamas-aanvallen geweest.

De Amerikaanse president Joe Biden noemde ze 'gewetenloos' en verklaarde dat Israël 'het recht heeft zichzelf en zijn volk te verdedigen, punt uit'.

"Er is nooit een rechtvaardiging voor terroristische aanslagen en de steun van mijn regering voor de Israëlische veiligheid is ijzersterk en onwrikbaar”, voegde hij eraan toe.

VN-secretaris-generaal António Guterres zei dat hij "geschokt was door berichten dat burgers zijn aangevallen en uit hun eigen huizen zijn ontvoerd".

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, James Cleverly, zei dat het "ondubbelzinnig de gruwelijke aanvallen van Hamas op Israëlische burgers veroordeelt".

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Qatar zei dat alleen Israël verantwoordelijk is voor de voortdurende escalatie van het geweld.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May