Ecuador: Zeven moordverdachten presidentskandidaat gedood
08 Oct, 02:54
foto
Politie loopt bovenop de Litoral-gevangenis in Guayaquil, Ecuador. (Foto: AP)


De Ecuadoraanse president Guillermo Lasso kondigde zaterdag de verwijdering aan van twee functionarissen, de gevangenisdirecteur en het hoofd van de politieonderzoekseenheid, na de moord op zeven gevangenen die beschuldigd werden van de moord op presidentskandidaat Fernando Villavicencio.

De aankondiging kwam nadat zes Colombiaanse gevangenen vrijdag waren vermoord in de Litoral Penitentiary en een andere zaterdag in een gevangenis in Quito.

Een andere gevangenisfunctionaris die de leiding had over de gevangenis waar de zes werden gedood, werd volgens de aankondiging van de president in hechtenis genomen voor ondervraging. Lasso gaf voor hun veiligheid ook opdracht tot de overbrenging van zes gevangenen die betrokken waren bij de moord op Villavicencio.

Het geweld, dat door de regering aan drugsbendes wordt toegeschreven, is de afgelopen jaren sterk toegenomen in Ecuador en de jongste moordpartijen leken de toenemende wetteloosheid te onderstrepen.

Het kantoor van de procureur-generaal van Ecuador is ook een onderzoek gestart naar de gevangenisorganisatie van het land, zei het kantoor eerder op zaterdag.

Aanklagers zeiden dat ze het onderzoek zijn gestart omdat de dienst, SNAI, om veiligheidsredenen geen lopende opdracht heeft uitgevoerd om de zes gevangenen die vrijdag in de gevangenis van Litoral zijn vermoord, over te dragen.

Villavicencio, een prominente journalist die corruptie en de georganiseerde misdaad aan de kaak stelde, werd in augustus neergeschoten toen hij een campagne-evenement verliet. De politie arresteerde die dag zes mensen en één verdachte werd gedood. Later werden nog eens zeven verdachten gearresteerd.

Lasso had zaterdag een ontmoeting met zijn veiligheidskabinet en annuleerde een aanstaande reis naar Zuid-Korea om "de crisis in het penitentiaire systeem aan te pakken", aldus zijn officiële sociale media-account. De regering heeft eerder beloofd de intellectuele auteurs van de moord op Villavicencio te identificeren.

Villavicencio bouwde zijn carrière op met het blootleggen van corruptie door politici en zakenleiders en had vóór zijn dood zowel de Albanese maffia als een leider van de bende Los Choneros, die zijn alias Fito droeg, aan de kaak gesteld.

De minister van Binnenlandse Zaken zei vrijdag dat er een politierapport klaar ligt naar de moord op Villavicencio. Het rapport is nog niet openbaar.

De tweede ronde van de stemming vindt plaats op 15 oktober.

Beide kandidaten, zakenerfgenaam Daniel Noboa, die nipt aan de leiding staat in de peilingen, en de linkse Luisa Gonzalez, hebben van de regering geëist dat er opheldering komt over de moorden in de gevangenissen.

Het is onwaarschijnlijk dat de moorden op de verdachten de stemintenties voor de tweede ronde zullen beïnvloeden, zei politiek analist Alfredo Espinosa. Duidelijkheid over wie verantwoordelijk is voor de moord op Villavicencio zou echter, vooral als er een politicus bij betrokken zou worden, kunnen leiden tot 'een ethische en morele opschudding in het land', zei Espinosa.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May