Rystad voorspelt dalende olieprijzen tegen 2027 tot $60 per vat
07 Oct, 10:45
foto
Het Noorse energieonderzoeksbureau Rystad Energy voorspelt in de komende twee jaar een daling van de olieprijzen.


Olieanalisten bij Rystad Energy hebben voorspeld dat de mondiale prijzen voor ruwe olie tegen 2027 zouden kunnen dalen tot ongeveer 60 dollar per vat als de vraaggroei vertraagt, wat een aanzienlijke daling zou kunnen betekenen ten opzichte van de piekprijs van volgend jaar.

Deze voorspelling biedt een contrasterend beeld van de recente Wall Street-voorspellingen dat de prijzen in de komende twee jaar zullen oplopen tot 150 dollar per vat. De langetermijnvooruitzichten van Rystad Energy duiden erop dat de prijzen het komende jaar kunnen pieken op 91 dollar per vat, voordat ze een substantiële daling ondergaan tot een dieptepunt van 50 dollar.

Volgens Claudio Galimberti, hoofd van North America Research bij Rystad, is de belangrijkste oorzaak van deze daling de piek in de vraag naar ruwe olie. Galimberti zei tijdens een evenement in Houston dat Rystad verwacht dat de prijzen de komende drie tot vier jaar zullen afnemen, voornamelijk als gevolg van een overvloedig aanbod van olie.

Hoewel de olieproducentengroep OPEC+ er dit jaar in is geslaagd de olieprijzen te beïnvloeden door de productie te verminderen, is Galimberti van mening dat deze strategie op de lange termijn niet houdbaar is.

De recente productieverlagingen van de OPEC zijn door sommigen in het Westen niet verwelkomd, aangezien de energiemarkt zich herstelt van de pandemie. Het Internationaal Energieagentschap (IEA) heeft daarom harde woorden gewisseld met de OPEC.

Wat de mondiale vraag naar olie betreft, wordt verwacht dat deze aanzienlijk zal vertragen. Vorig jaar bedroeg de productie gemiddeld 3,7 miljoen vaten per dag (bpd), maar de verwachting is dat dit zal afnemen tot 2,4 miljoen vaten per dag in het lopende jaar, 1,2 miljoen vaten per dag in 2025 en slechts 500.000 vaten per dag in 2026.

Als we verder kijken dan 2026, verwacht Rystad dat de olieprijzen zullen worden beïnvloed door de mondiale energietransitie naar schonere bronnen en het niveau van de investeringen in de productie van nieuwe fossiele brandstoffen.

In zijn projecties suggereert Rystad dat de prijzen van Brent-olie na 2027 weer zouden kunnen gaan stijgen, en mogelijk boven de 50 dollar per vat zouden uitkomen. Dit scenario gaat uit van een basisscenario waarin de mondiale temperatuur in 2050 met 1,9 graden Celsius boven het pre-industriële niveau zal stijgen.

Rystad Energy is een onafhankelijk energieonderzoeks- en business intelligence-bedrijf met hoofdkantoor in Oslo, Noorwegen. Het is het grootste onafhankelijke energieadviesbureau in Noorwegen en een wereldwijd toonaangevend analysebedrijf voor de energiesector.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May