Staatsolie informeert NDP over olie en gas ontwikkelingen
05 Oct, 14:47
foto
De algemeen directeur van Staatsolie, Annand Jagesar, houdt een presentatie in OCER voor de NDP. Diverse politieke partijen worden geïnformeerd over de olie en gassector.


(Aangeboden)

De eerste offshore olievondst werd in januari 2020 gedaan toen de NDP regeermacht had. De aandeelhouder en Staatsolie hebben de Surinaamse gemeenschap toen breed geïnformeerd over de vooruitzichten. Vanaf die eerste offshore olievondst volgen de ontwikkelingen in het Surinaamse zeegebied elkaar snel op.

In het kader van een transparante communicatie en goede informatie voorziening heeft Staatsolie in 2023 gemeend om politieke partijen, waaronder de NDP, een update te geven over de recente ontwikkelingen offshore. Het doel van Staatsolie is dat iedereen gelijkelijk geïnformeerd is over een voor Suriname zo belangrijke ontwikkeling en waar er geen ruis over mag zijn.

De presentatie voor de NDP was op woensdag 4 oktober in het partijcentrum OCER. De afvaardiging van Staatsolie werd geleid door de Managing director, de heer Annand Jagesar. Hij begon zijn presentatie bij de eerste olieboringen die werden uitgevoerd in het Tambaredjo gebied in het district Saramacca. In de loop der jaren zijn de olie boringen onshore (aan land) ook verplaatst naar offshore (op zee) en is Staatsolie meegegaan met wereld ontwikkelingen en levert zij ook brandstof voor de lokale markt. Momenteel zijn alle ogen, nationaal en internationaal gericht op de olie- en gaspotentie in het zeegebied van Suriname. De meeste aandacht gaat nu naar Blok 58, waar TotalEnergies, als operator de leiding heeft in partnerschap met APA.

Tijdens de presentatie kwamen, naast huidige olie productie cijfers uit de onshore, ook de rol en de bijdrage van Staatsolie aan de Surinaamse economie aan de orde. Blok 58 zal in een periode van bijkans 20 jaar 16 – 26 miljard US-dollar opleveren voor Suriname. Staatsolie zal met een eigen bijdrage van US$ 1,8 miljard moeten inkomen. Het bedrijf bestudeert de verschillende mogelijkheden. Feit is wel dat de olie toekomst een spin-off effect zal hebben voor de nationale economie.
De heer Jagesar gaf aan dat het belangrijk is dat het beheer van de inkomsten op een correcte manier plaatsvindt, zodanig dat alle Surinamers een beter leven hebben. “Belangrijk is dat de inkomsten terecht komen in het Spaar- en Stabilisatie Fonds ter verdere ontwikkeling van de duurzame sectoren”, aldus Jagesar.

Bij de vragenronde werden er kritische vragen gesteld over de brandstofprijs en het aansluitend technisch onderwijs gericht op de olie ontwikkeling. Het kader van de NDP heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om brandende vraagstukken aan de orde stellen, zoals de Oppenheimer deal waar de huidige regering mee bezig is en de insinuatie dat onder de vorige regering royalty's van Staatsolie waren verpand. Op basis van de verkregen informatie zijn DNA leden verder in staat gesteld om de discussie in het parlement te voeren tijdens onder andere de begrotingsbehandeling.

Op verzoek van Staatsolie was het topkader van de partij aanwezig, te weten een afvaardiging van het hoofdbestuur, van DNA leden, van het wetenschappelijk Bureau en de drie Staatsraadsleden van de NDP. De aanwezigen waren tevreden over de duidelijke presentatie en de transparante antwoorden op de gestelde vragen. De NDP zal de verkregen informatie verder delen met de overige kaderleden, structuren en leden.

Staatsolie werd op 13 december 1980 opgericht en mag Staatsolie gezien worden als één van de grootste verdiensten van de “Revo”. De progressieve revolutionaire leiding van Suriname erkende de noodzaak van een olie industrie in en gaf de geologen alle ruimte om hun onderzoek in praktijk te brengen. Annand Jagesar is de vierde directeur van Staatsolie vanaf haar oprichting. Hij mocht uit handen van de penningmeester van het hoofdbestuur van de NDP Rosselli Cotino een geschenk in ontvangst nemen.

De NDP bedankt directie, staf en personeel van Staatsolie voor hun harde werk in het belang van onze natie.

Wi mus’ seti kondre bun!

Nationale Democratische Partij
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May