Groentetelers moeten de juiste balans vinden
26 Oct 2011, 05:00
foto


Suriname beschikt over genoeg mogelijkheden om de belangrijkste voedselproducent van het Caribisch Gebied te worden. Maar...dan moeten de groentetelers in het land wel de juiste balans vinden tussen residu en plagen.

Voor dit jaar zijn er al 13 fytosanitaire notificaties geweest van Thrips Palmi (een insectensoort) op boulanger. Tussen 2007 en 2011 had 10% van de gecontroleerde partijen groente de pesticide residu norm overschreden. Suriname exporteert jaarlijks ongeveer 3.000 ton groenten, wat gelijk is aan 23% van de totale productie.

Het Nederlandse Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) heeft in samenwerking met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij dinsdag een workshop voor de groentetelers gehouden. Het thema was ‘Voedselveiligheid en Voedselzekerheid’. Opmerkelijk was de afwezigheid van de groenteteler zelf. Slechts drie vertegenwoordigers uit die sector, onder wie The Caribbean Institute en Gopex International NV, hebben de workshop bijgewoond. Aan de workshop is een veldonderzoek gekoppeld. Belangstellenden uit de sector zullen donderdag een bezoek brengen aan het bedrijf van de heer Ibrahim aan de Highway.

Problemen groenteteelt
Herman de Putter heeft in zijn presentatie over insecticidegebruik en voedselveiligheid een beeld geschept over de problemen in de groentesector in Suriname. Cijfermatig toonde hij aan dat de reputatie van Surinaamse groenten op het spel staat. Voor de groenteteler in Suriname is het belangrijk om de juiste balans te vinden tussen residu en plagen. Bij de import van Surinaamse groenten leveren insecten de meeste problemen op. Terwijl bij boulanger de Thrips Palmi de boosdoener is, heeft sopropo als ‘vijand’ wantsen.

De Putter merkte op dat producten uit Suriname en Indonesië strenger worden gecontroleerd omdat ze komen uit de zogenaamde risico-landen. “Maar er zijn lekken in het controlesysteem,” legde hij uit na vragen over de groenten die passagiers gewoon met zich meenemen. “Het gaat om kleine hoeveelheden voor eigen gebruik.” De Voedsel en Waren Autoriteit van het Nederlandse ministerie van Landbouw tilt volgens De Putter zwaarder aan het algemeen gebruik dan aan individuele consumptie. Ook voor de teelt van Surinaamse groenten in de Nederlandse kassen, was er geen garantie dat de Thrips Palmi er niet voorkomen. “Er zijn natuurlijk wel regelmatige controles, maar de garantie dat het niet voorkomt is er niet,” zei De Putter.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May