Vakbondsleider Jamaloodin: 'Tjaumin eters' bij Ravaksur zoeken
23 Sep, 06:46
foto
Hendrik Jamaloodin, vertegenwoordiger van de COL, vindt dat de 'tjauwmin eters' bij Ravaksur moeten worden gezocht. Links Robby Berenstein, voorzitter van C-47. (Foto: René Gompers)


Voorzitter van de vakcentrale C-47 Robby Berenstein vindt dat de mensen die stellen dat hij is omgekocht door de regering het maar moeten bewijzen. Niet alle vakbondsleiders zijn om te kopen benadrukt Hendrik Jamaloodin, vertegenwoordiger van de Confederatie voor Organisaties van Landsdienaren (COL). De "tjauwmin eters" gaat men wel zeker vinden bij een kleine groep in de Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) stelt hij. De C-47 is niet gestapt uit de Ravaksur, hoewel er een verschil van mening is over het verhogen van de btw. 

In de samenleving is de laatste jaren het vertrouwen in de bonden en de vakbondsleiders flink afgenomen. "Tjauwmin eten (van lanti)" is een veelgebruikt begrip om de omkoping te beschrijven. Berenstein en Jamaloodin zijn op een persconferentie over het voeren van mogelijke acties om onder andere de verhoging van de btw terug te draaien, ingegaan op vragen over de geloofwaardigheid van de bonden en hun leiders.

"De mensen die vinden dat we zijn omgekocht, die bewijslast laat ik voor hen," merkt Berenstein op. "If sma feni dat den bai mi, dat m'e nyan tjauwmin, dan bewijs mi. Ik ga me hoofd niet breken over…" Hij wordt onderbroken door Jamaloodin: "Den man e tak' over den man fu Ravaksur. Den man drape. Drape u'm go aksi den man sort tjauwmin den nyan".

Jamaloodin: "Het is vaker gezegd toch. De huidige vakbondsleiders worden omgekocht. Wij zijn niet omkoopbaar. Ik tenminste niet. Ga ze zoeken bij Ravaksur. Je hebt een klein deel daar. Die zijn omgekocht. Die leiders zijn omgekocht." Hij deelt mee dat er acties zullen komen en diverse bonden al bezig zijn om te mobiliseren. Terwijl het volk aan het verpauperen is gaat de regering de btw per 1 oktober verhogen.

"Er zijn meningen in Ravaksur…" -geeft Berenstein aan wanneer Jamaloodin "die tjauwin eters" er tussen gooit- "die geen probleem hebben met deze btw verhogingen. Ze zeggen dat als de verhogingen doorgevoerd worden dat de overheid die van hen dan ook verhogingen gaat uitbetalen. Maar dat is een 'vestzak-broekzak' verhaal want lanti ow pai yu verhoging uit yu eigi saka."

Hij vervolgt: "wij zijn ook voorstander van de verhoging. Maar laat de verhoging van ergens anders komen. Op dat stuk kunnen we elkaar niet vinden. Vandaar dat unu no go wer' den man ede tu nanga 'kow go fur actie.' " Formeel is Ravaksur de gesprekspartner van de regering, benadrukt Berenstein. "Daarom zijn we, C-47, niet uit Ravaksur.  En als het nodig is gaan we ook naar de meetings."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May