Nog geen bod regering aan vakbeweging over koopkrachtversterking
15 Sep, 00:00
foto


De vakbeweging (Ravaksur, onderwijs- en veiligheidsbonden) heeft donderdag een onderhoud gehad met de clusterministers en het Onderhandelingsorgaan van de Overheid. Er zijn voorstellen gedaan over de koopkrachtversterking van SRD 2.500 per maand. Starnieuws verneemt dat de regering nog geen concreet antwoord kon geven, maar komende donderdag met een voorstel zal komen.

In feite liggen er twee voorstellen op tafel. Vanuit de vakbeweging is voorgesteld om SRD 2.500 extra te geven als koopkrachtversterking vanaf september. Vooral de onderwijsbonden wijzen er op dat wanneer de school op 1 oktober begint, de leden iets tastbaars moeten hebben. Mensen komen niet uit met hun salaris. Er is veel ontevredenheid bij de achterban. Zij hebben op de vergadering benadrukt dat er komende week concreet moet worden vastgesteld hoe de regering de werkers tegemoet zal komen. Dit is nodig om de rust te garanderen.

Vanuit de Surinaamse Politiebond is voorgesteld om de SRD 2.500 in het salaris te incorporeren. Daarop moet er dan een percentage worden gegeven. Het brutobedrag moet van dien aard zijn, dat de SRD 2.500 die nu gegeven wordt als koopkrachtversterking, blijft. Door het bedrag in het salaris te incorporeren, wordt de grondslag van het pensioen verbeterd. Tijdens de vergadering is ook erop aangedrongen dat de belastingschijven moeten worden verruimd. Hierdoor wordt ook het bedrijfsleven tegemoet gekomen.

Wat het voorstel van de regering zal zijn, is nog niet duidelijk. Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën & Planning heeft een presentatie gehouden over de inkomsten en de uitgaven van de regering. Er is nog steeds een groot gat in de begroting. Het Internationaal Monetair Fonds is ook geen voorstander van loonsverhoging. Verder is benadrukt op de vergadering dat de inflatie en de wisselkoers in toom gehouden moeten worden, anders is er geen sprake van koopkrachtversterking. Donderdag moet de zaak beklonken worden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May