FOLS ingenomen met toelagen die zijn overeengekomen
11 Sep, 04:53
foto
De FOLS heeft kunnen realiseren dat leerkrachten van basis- en VOJ-niveau een kledingtoelage zullen krijgen. De hoogte ervan moet nog worden bepaald.


De Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) heeft kunnen bedingen dat naast permanente educatie ook de toelage voor ondersteuning afstandsonderwijs dient te worden gegeven aan parttimers op VOS-niveau. Een andere belangrijke secundaire issue die de FOLS heeft kunnen realiseren, is het toekennen van een kledingtoelage in relatie tot een 'Kledingvoorschriftenbeleid' voor leerkrachten op basis en VOJ-niveau. Dit zegt de president van het FOLS-presidium Marcellino Nerkust.

Parttimers zullen evenwel niet het vaste bedrag van SRD 350 per maand ontvangen voor afstandsonderwijs, zoals het in de missive van 14 mei 2022 no: 068/RvS/22 is opgenomen. Partijen hebben elkaar gevonden om deze toelage volgens een bepaalde formule te berekenen en uit te betalen. Het uit te betalen bedrag is afhankelijk van het aantal parttime uren waarvoor betrokken leerkracht/docent is opgebracht. Gelet op het feit dat deze toelage te rekenen valt per 1 januari 2022 zal het in 2 tranches worden uitbetaald.
• 1e tranche over de periode januari ’22 -december ‘22;  uitbetaling eind oktober 2023
• 2e tranche over de periode januari ’23 - september ’23;  uitbetaling eind november 2023

De gesprekken om de secundaire voorwaarden binnen te halen voor basisonderwijs en VOJ hebben ruim een jaar geduurd, zegt Nerkust. Tijdens het kennismakingsbezoek met minister Henry Ori op 11 juli heeft hij het document een heel goed initiatief genoemd van de FOLS. De leiding van de FOLS heeft tijdens de onderhandeling over deze materie onder andere als argumenten aangedragen dat “het veld al jaren het verzoek heeft gedaan om in aanmerking te komen voor een kledingtoelage". De leerkrachten op diverse scholen brainstormen tegen het einde van elk schooljaar over welk uniformmodel gekozen zal worden. Leerkrachten betalen hun uniform elk jaar uit de eigen privémiddelen. 

Er is nog geen overeenstemming bereikt over de hoogte van het voorgestelde bedrag en de FOLS gaat in dit stadium niet vooruitlopen op hun aangedragen voorstel, zegt Nerkust. De benadering van de FOLS is één geweest waarbij is aangegeven dat alle leerkrachten op basis- en VOJ-niveau vanaf augustus 2024 en vervolgens elk jaar aan het einde van de maand augustus, steeds een éénmalig bedrag uitgekeerd krijgen. Het is een uitkering waarbij de overheid de leerkrachten tegemoetkomt voor hun representativiteit in de school tijdens het onderwijsleerproces.

"De FOLS heeft zich beijverd om een toelage in deze sfeer na bijna een jaar van onderhandeling met het ministerie, los te krijgen. De FOLS is zich er bewust van dat het leerkrachtenkorps geen geüniformeerde beroepsgroep is, maar desalniettemin is het meer dan billijk om ze tegemoet te komen bij het aanschaffen van een representatieve outfit", zegt Nerkust.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May