Jodensavanne archeologie vrijwilligersproject succesvol
11 Sep, 00:58
foto
De vrijwilligers met hun certificaat te Jodensavanne. Zij hebben zich een week lang ingezet voor het archeologieproject.


Na een volle week met enorme inzet gewerkt te hebben in Jodensavanne, hebben 14 jonge vrijwilligers onder leiding van archeologen en andere begeleiders, zaterdag het archeologieproject afgesloten. Dit project was enig in zijn soort, omdat nooit eerder in de geschiedenis van ons land zoveel aandacht is besteed onder jongeren aan deze bijzondere wetenschap. Met als hoofdsponsor de Nederlandse ambassade, de families Werners en Samsom en met medewerking van het Directoraat Cultuur werd middels dit project aangetoond dat Surinaamse jongeren wel degelijk belangstelling hebben voor geschiedenis, erfgoed en archeologie.

Het belangrijkste doel was om op praktische wijze te leren wat het belang is van archeologie in samenhang met de geschiedenis van Jodensavanne. Er werd geleerd hoe opgravingen plaatsvinden en hoe de vondsten, de artefacten, in context moeten worden geïnterpreteerd. Daarnaast is er aandacht besteed aan het onderhoud van de drie begraafplaatsen: de Beth Haim (Joodse begraafplaats) de Creoolse en de Cassipora begraafplaats, waarbij ook de conservering en reiniging van grafstenen en grafpalen aan de orde kwamen.

                           Vrijwilligers maken de grafstenen op de Beth Haimte Jodensavanne, schoon.

De participanten werden ingedeeld in groepen, die diverse activiteiten moesten uitvoeren, waaronder het opgraven van archeologische testputten, het zeven van de losgekomen aarde en documenteren van de gevonden artefacten. Ondanks de felle zon werd er met veel enthousiasme gewerkt. Bij de evaluatie bleek dat vrijwel alle jongeren heel veel hadden geleerd en weer beschikbaar zouden willen zijn voor een volgend project, dat mogelijk een internationaal karakter zal hebben in nauwe samenwerking met de UNESCO. Amaris Tirtotaroeno werd door de begeleiders gekozen tot de ‘most outstanding volunteer'.

De coördinatie van het project was in handen van Sushmeeta Ganesh, een in Suriname opgeleide archeologe werkzaam bij het Directoraat Cultuur, die reeds jaren onderzoek doet te Jodensavanne. Ook archeologe Dr. Cheryl White van de Anton de Kom Universiteit en Jovan Samson, freelance archeoloog, verleenden hun medewerking. Het ligt in de bedoeling van Stichting Jodensavanne om voor het einde van het jaar een tentoonstelling te verzorgen over de diverse artefacten die gevonden zijn te Jodensavanne.

Harrold Sijlbing
voorzitter Stichting Jodensavanne
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May