Met SRD 30 miljoen wordt veiligheid niet gegarandeerd
10 Sep, 20:47
foto
Assembleelid Ann Sadi (NDP)


Het is absoluut geen geheim meer dat het volk zich zeer onveilig voelt. De dagelijkse berovingen van ondernemers, gezinnen en zelf op straat lopende burgers, spreken boekdelen over hoe het gesteld is met de veiligheid van burgers in het land. De verruwing van de criminaliteit is overduidelijk. Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van wapens. De criminelen schromen niet om hun slachtoffers te mishandelen en zelfs dood te schieten.

De steeds verslechterende economische situatie en daardoor steeds toenemende armoede en werkloosheid, dient onder andere als één van de oorzaken van de stijging van criminaliteit. Het is jammer dat na 3 jaren van regeren deze regering nog steeds geen concrete veiligheidsplan heeft kunnen presenteren aan het volk. Het is heel jammer om te mogen constateren dat deze regering nooit als prioriteit heeft gesteld om de Interne en Externe Veiligheid van het land te garanderen.

Terwijl het volk aan de bedelstaf is geraakt door het beleid van deze regering, ondernemers zeer uitdagende tijden doorstaan, heeft de regering verzuimd om hun veiligheid te garanderen. Ondanks de regering miljarden SRDs extra door belastingverhoging heeft binnengehaald en nog eens miljarden SRDs door lastenverzwarende maatregelen zoals afschaffing subsidies heeft bespaard, is er van deze middelen bitter weinig vrijgemaakt om de Interne en Externe Veiligheid te garanderen. De regering heeft duidelijk andere prioriteiten gesteld.

Uit de goedgekeurde begroting van 2023 blijkt dat voor de Interne en Externe Veiligheid maar SRD20 miljoen is opgebracht. SRD 10 miljoen voor aanpak Verkeersveiligheid en Openbare Orde en SRD 10 miljoen voor aanpak Zware Criminaliteit. In de RvM goedgekeurde suppletoire begroting van 2023, die nog in DNA behandeld moet worden is een extra SRD 10 miljoen opgebracht voor de Interne en Externe Veiligheid. SRD5 miljoen voor aanpak Verkeerveiligheid en Openbare orde en SRD 5 miljoen voor aanpak Zware Criminaliteit.

Het geschreeuw van deze regering om in de komende periode de criminaliteit aan te pakken, is niets anders dan politiek gebluf. Met een extra SRD 10 miljoen op de begroting kan de Interne en Externe Veiligheid nooit gegarandeerd zijn. De opgebrachte bedragen zijn een lachertje. Dat de prioriteitstelling van deze regering totaal verkeerd is blijkt vooral uit de post Afbouw Hoofdbureau Politie waarvoor SRD 100 miljoen is opgebracht. Het is een raadsel wat met het schandaal van Hoofdbureau Politie zal gebeuren. Aan de ene kant wordt aangegeven dat dit monument van corruptie zal worden afgebroken en opnieuw gebouwd en aan de andere kant wordt er SRD 100 miljoen opgebracht om het af te bouwen. De regering is de kluts duidelijk kwijt.

Ervaring leert ons dat in het laatste kwartaal van het jaar de criminaliteit altijd een stijgende trend vertoont. Ondanks de gruwelijkheden, van vooral roofmoord de afgelopen weken, heeft de regering tot nu toe geen concrete maatregelen genomen om de rust en veiligheid van burgers en ondernemers in deze periode te garanderen. Maatregelen als extra controle zijn van korte duur. Het verwatert snel. Maatregelen van structurele aard ontbreken in zijn geheel. Trouwens, welke verbetering kan met een SRD 30 miljoen op jaarbasis voor de veiligheid van een land en haar burgers met zich mee brengen. Het wordt slechts brandjes blussen en machteloos toekijken hoe het volk door de stijgende criminaliteit gemarteld, geroofd en gedood wordt.

Het beleid om criminaliteit te bestrijden is gefaald. Precies hoe het beleid van onderwijs, volksgezondheid, gronduitgifte, prijsbeheersing enzovoorts zichtbaar en voelbaar gefaald zijn. Nog amper 21 maanden voor de verkiezingen lijkt het in elk geval niet dat deze regering in staat zal zijn om de getij te keren. Zeker niet met een SRD 30 miljoen.

Ann Sadi
DNA-lid NDP fractie
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May