Conclusies G20-top: 'We hebben krachtiger actie nodig'
10 Sep, 15:03
foto
Leiders brachten hulde bij het Gandhi-monument – het dichtst dat de groep bracht bij een 'familiefoto'. (Getty Images)


De top van de Groep van 20 in New Delhi slaagde er zondag in de verwachtingen te trotseren en consensus te bereiken over een gezamenlijke verklaring van de wereldleiders, maar niet zonder compromissen over het conflict in Oekraïne en actie tegen de klimaatverandering.

De consensus kwam als een verrassing. In de weken voorafgaand aan de top dreigden sterk uiteenlopende opvattingen over de oorlog de ontmoeting met westerse landen te laten ontsporen. De leden eisten dat Moskou werd aangesproken voor de invasie en Rusland zei dat het elke resolutie zou blokkeren die zijn standpunt niet weerspiegelde.

Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, heeft de positie van het Mondiale Zuiden in de gesprekken geholpen te voorkomen dat de agenda van de G20 door Oekraïne werd overschaduwd. "India heeft de G20-leden uit het Zuiden werkelijk geconsolideerd."

Hier zijn vijf belangrijke conclusies uit de tweedaagse top:

Aansluiting Afrikaanse Unie G20
De leidende economieën van de G20 begonnen de werkzaamheden van het weekend met het verwelkomen van de Afrikaanse Unie (AU), het nieuwste lid van een blok dat al 85 procent van het bruto binnenlands product (bbp) van de wereld vertegenwoordigde.

De Indiase premier Narendra Modi heeft dit weekend de diplomatieke volwassenheid van India en het presidentschap van zijn land afgeschilderd als een kans om een stem te geven aan de behoeften van het Zuiden.

Modi opende de formele procedure van de top door AU-president Azali Assoumani uit te nodigen om naast de wereldleiders plaats te nemen met een ceremoniële klap van een hamer.

Vóór zaterdag bestond de G20 uit 19 landen en de Europese Unie, met Zuid-Afrika als enige lidstaat van het continent.

De AU op volle sterkte telt 55 leden, maar zes door het leger geregeerde landen zijn momenteel opgeschort. Het heeft een gezamenlijk bbp van US$3 biljoen met ongeveer 1,4 miljard mensen.

'Verschillende opvattingen' over Oekraïne
De leiders van de G20 zijn diep verdeeld over de oorlog in Oekraïne sinds de invasie van Moskou vorig jaar, waarbij de Russische president Vladimir Putin de top geheel oversloeg om politieke smaad te ontwijken.

Geconfronteerd met het vooruitzicht van een grote diplomatieke schande, drong gastland India er bij de leden op aan overeenstemming te bereiken over een gemeenschappelijke verklaring die de eerdere veroordeling van de oorlog afzwakte.

De G20 hekelde het gebruik van geweld voor territoriaal gewin, maar onthield zich van directe kritiek op Rusland bij naam.

"Er waren verschillende opvattingen en beoordelingen van de situatie", aldus de verklaring van de leiders.

De woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken, Oleg Nikolenko, bekritiseerde de verklaring en zei dat de G20 "niets had om trots op te zijn".

Klimaatmislukkingen
De leiders zijn er niet in geslaagd overeenstemming te bereiken over een uitfasering van fossiele brandstoffen, ondanks een rapport van de Verenigde Naties een dag eerder waarin deze terugtrekking "onmisbaar" werd geacht voor het bereiken van een netto-nuluitstoot.

De G20-landen zijn verantwoordelijk voor ongeveer 80 procent van de mondiale uitstoot en het onvermogen om overeenstemming te bereiken over de uitfasering is een schaduw over een belangrijke ronde van klimaatbesprekingen die in november in de olierijke Verenigde Arabische Emiraten zal beginnen.

"We hebben sterkere, gedurfdere actie van leiders nodig", zegt Madhura Joshi, senior medewerker bij klimaatdenktank E3G.

Maar voor het eerst steunde de G20 een doelstelling van een verdrievoudiging van de mondiale capaciteit voor hernieuwbare energie en verwees zij naar de noodzaak dat de uitstoot vóór 2025 een piek bereikt.

Het erkende ook dat het beperken van de opwarming tot 1,5 graden Celsius een reductie van de broeikasgassen met 43 procent tegen 2030 vereist ten opzichte van het niveau van 2019.

'Kruidenroutes' en Israëlische normalisatie
Een brede alliantie – waaronder de Verenigde Staten en Saudi-Arabië – heeft ambitieuze plannen onthuld om een moderne specerijenroute te creëren die Europa, het Midden-Oosten en India met elkaar verbindt.

Als het initiatief doorgaat, zouden er spoorwegen, havens, elektriciteits- en datanetwerken en waterstofpijpleidingen door het hele Midden-Oosten tot stand worden gebracht als tegenwicht voor de overdadige Chinese infrastructuuruitgaven, waardoor de handel tussen India en Europa mogelijk met wel 40 procent zou kunnen worden versneld.

De plannen worden ook aangeprezen als een middel om de betrekkingen tussen Israël en de Arabische Golfstaten te helpen normaliseren.

India of Bharat?
Dagenlang gonst het van de geruchten dat het officiële gebruik van de Engelse naam van het land zou worden geschrapt.

Modi gaf het grootste signaal tot nu toe van een mogelijke verandering in zijn openingstoespraak op de top, gezeten achter een landnaambord met het opschrift "Bharat", een woord doordrenkt van hindoeïstische religieuze symboliek en daterend uit oude geschriften.

India en Bharat zijn volgens de grondwet beide officiële namen voor het land.

Leden van Modi’s hindoe-nationalistische partij hebben campagne gevoerd tegen het gebruik van de bekendere naam India, die zijn wortels heeft in de westerse oudheid en werd opgelegd tijdens de Britse verovering.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May