'Steek een kaars aan op Wereld Suïcide Preventie Dag'
09 Sep, 06:46
foto


Het thema van Wereld Suïcide Preventie Dag is dit jaar wederom ‘Hoop creëren door Actie’. Jaarlijks wordt er op deze dag extra aandacht gevraagd voor suïcide, zelfbeschadiging en voornamelijk de preventie hiervan. Aan de samenleving wordt gevraagd om op 10 september om 20.00u een kaars voor deur of raam aan te steken als steun voor zelfmoordpreventie, of om een dierbare die door suïcide  is omgekomen, te gedenken.

Het ministerie van Volksgezondheid schrijft in een persbericht dat het de bedoeling is door het verhogen van het bewustzijn over suïcide, mensen elkaar de nodige steun kunnen geven. “Hun leed is echt, en we moeten er ook echt oog voor hebben”, schrijft Volksgezondheid over mensen die lopen met suïcide gedachten.

Via de virtuele campus van de Pan American Health Organization (PAHO) zijn twee trainingen vertaald van het Engels naar het Nederlands; deze zijn vrij toegankelijk voor medische en sociale hulpverleners. De trainingen zijn in 2021 op aanvraag van Volksgezondheid vertaald. 

Volksgezondheid organiseerde de training ‘Preventie van Zelfbeschadiging/Suïcide: versterking van Eerstelijnszorgverleners’ en bood deze met ondersteuning van de PAHO, in Nickerie van 31 mei 2022 tot en met 2 juni 2022 aan. De aanleiding hiertoe was het groeiende aantal suïcide gevallen in Nickerie. Het doel was het ondersteunen van lokale hulpverleners, door hen tools bij te brengen om een actieve bijdrage te leveren aan suïcide preventie in hun district.  
 
Zowel deze training, alsook de training ‘Psychologische Eerste Hulp (PEH) bij Rampenbeheersing in het Caribisch gebied’, zijn vooralsnog beschikbaar op de virtuele campus website van de PAHO. Volksgezondheid kondigt aan dat hulpverleners binnenkort op de site posters en ander materiaal zullen tegenkomen over eventuele deelname en registratie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May