Zuid-Brazilië: Dodental door overstromingen stijgt tot 36
07 Sep, 08:48
foto
De zuidelijke Braziliaanse stad Mucum in de deelstaat Rio Grande do Sul is zwaar getroffen door overstromingen. (Beeld: Reuters)


Het dodental als gevolg van zware regenval in Zuid-Brazilië is woensdag gestegen tot 36, zeiden de lokale autoriteiten. Een tropische cycloon teisterde en doorweekte de regio, waardoor huizen onder water kwamen te staan en rivieren aanzwollen.

Video die Reuters kreeg, liet zien dat stijgend water straten en rivieren overspoelde en huizen onder water zette in het kleine stadje Mucum, in de deelstaat Rio Grande do Sul. Ook nabijgelegen steden als Lajeado en Roca Sales werden zwaar getroffen.

Dominguez Fontana, een 74-jarige houtzagerijarbeider die aan de overstroming van Mucum ontsnapte, zei dat er niets meer te redden was. "Toen het water kwam, vluchtte ik naar de snelweg", legde hij uit. "Je moet ontsnappen. Als je daar blijft, sterf je."

Dinsdag stopte de regen, maar weersvoorspeller Climatempo voorspelde woensdag en donderdag meer neerslag voordat de buien tegen zondag verdwenen zijn. De deelstaat blijft nog steeds alert op overstromingen.

De overstromingen in Rio Grande do Sul zijn slechts de jongste recente natuurrampen in Brazilië. Dit jaar kwamen in de deelstaat Sao Paulo meer dan vijftig mensen om nadat enorme regenbuien aardverschuivingen en overstromingen veroorzaakten.

De stad Petropolis uit het koloniale tijdperk nabij Rio de Janeiro en de deelstaat Bahia heeft soortgelijke rampen ondergaan, evenals Santa Catarina, een staat die grenst aan Rio Grande do Sul, waar dinsdag nog een slachtoffer werd bevestigd.

President Luiz Inacio Lula da Silva zei dat hij met de gouverneur van Rio Grande do Sul, Eduardo Leite, had gesproken om de volledige steun van de federale regering aan te bieden.

Lula stuurde twee ministers om toezicht te houden op zoek- en reddingsacties en zei dat vicepresident Geraldo Alckmin ook "stand-by" zou staan om naar de zwaar getroffen staat Rio Grande do Sul te reizen, waar ongeveer 11 miljoen mensen wonen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May