Drastische maatregelen om grondroof tegen te gaan
04 Sep, 00:57
foto
President Chan Santokhi heeft diverse maatregelen aangekondigd om grondroof in te dammen. (Foto: René Gompers)


Percelen waarvan het recht op erfpacht of grondhuur vervalt, mogen niet overgedragen worden aan personen buiten de rechthebbenden.  Binnenkort is het mogelijk om de titel op gronden om te zetten naar 'eigendom' maar de Wet Grondconversie is nog steeds niet goedgekeurd. Perceeleigenaren die grond willen verdelen tussen hun kinderen gaan niet meer tientallen jaren hoeven te wachten om dat te doen. Dit zijn enkele van de oplossingen voor grondproblemen die president Chan Santokhi heeft gepresenteerd. Er komen Staatsbesluiten die de vaak jarenlange en langdurige procedures dramatisch gaan verkorten en eerlijker moeten maken.

Santokhi heeft tijdens zijn toespraak bij de start van het tweede project in het landelijke woningbouwprogramma, enkele problemen aangehaald die al jaren spelen. Hij heeft meegedeeld dat de oplossingen er binnen enkele weken zullen zijn. Een bekend fenomeen is dat heel veel mensen jarenlang wachten op resultaten van hun grondaanvraag. Terwijl van anderen binnen een mum van tijd zijn goedgekeurd en snel een stuk wordt toegewezen. En meestal is het dezelfde grond die al langer door anderen is aangevraagd. Om deze "frustratie en ontevredenheid nummer 1" weg te werken, zal er prioriteit gegeven worden aan de oude aanvragen, deelt Santokhi mee: "Die groep wordt nu bediend." Men hoeft niet meer 35 jaren te wachten zoals in de praktijk is gebleken.

Een ander probleem is bij de groep personen die grond hebben gekocht maar het overdragen zeer problematisch is of niet gebeurt. "Want ze zitten vast bij de notarissen," geeft Santokhi aan. "Want ze wachten op toestemming van GBB. En inmiddels verstrijken er 1,2,3…10 jaren. Terwijl men heeft betaald. We hebben het onderzocht en er bleek zo een grote achterstand. Maar als we de minister en haar team zouden vragen om het op te lossen, zou het misschien nog 6 jaren duren. Dus dat was niet de oplossing. We hebben naar de wet en mogelijkheden bekeken.  De mogelijkheid was dat de minister een algemene beschikking maakt dat al deze percelen rechtstreeks met machtiging door de notarissen overgedragen kunnen worden. Je kan nu al naar de notaris gaan en overdragen zonder GBB."

Er zijn mensen die hun perceelland met hun kinderen willen delen. Maar dat is haast onmogelijk. Het gaat meestal om gronden die voor agrarische doeleinden waren bestemd. Maar door de ontwikkelingen is de agrarische sector op sommige plekken helemaal weggevallen. De grond delen aan het nageslacht is "om gek van te worden" maar een oplossing is nabij zegt Santokhi: "Alle voorbereidingen zijn al getroffen. Ik denk dat het nog 2 weken zal duren, dan komt deze beschikking ook uit: dat de notaris zelfstandig al deze familiepercelen - met die beschikking van OW en GBB- kan verdelen met een officiële status."

Grondconversie, met name de titel van gronden omzetten naar 'eigendom' is een heet hangijzer. De Nationale Assemblee is er nog niet uit. Santokhi merkt op dat deze titel hard nodig is. "Geef de mensen de zekerheid van eigendom," benadrukt hij. "En dan blijft iedereen ervan af met zijn grote en kleine vinger. Dat ding van grondconversie duurt een beetje lang in DNA." Hij geeft aan dat deskundigen ook hiervoor een oplossing hebben gevonden: "Ze hebben gezegd 'president, luister, libi a grondconversie, een keertje wordt het goedgekeurd daar. Hier is een Staatsbesluit. U bent bevoegd als president om grond te converteren naar eigendom. Als het gaat om grond tot 2.500 vierkante meter". Hij voegt er aan toe dat de minister van GBB de opdracht heeft om het Staatsbesluit aanstaande woensdag te presenteren in de regeringsraad.

In het geval van de personen van wie het perceel of delen daarvan aan derden is weggegeven zonder hun medeweten, zijn enkele ondertussen al geholpen. Er zijn 12 presidentiële besluiten vereist  om zaken terug te draaien. In deze gevallen ging het om het recht op erfpachten en grondhuur, die waren vervallen. Santokhi deelt mee dat er een brief naar de minister GBB is gegaan: "Dat geen enkel perceel dat nu vervalt, of het nou erfpacht of grondhuur is, overgedragen mag worden aan personen buiten de groep van rechthebbenden."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May