Missie volbracht: India zet maanrover in slaapmodus
03 Sep, 10:40
foto
India heeft zijn Pragyan-rover in een slaapmodus gezet. Pragyan heeft meer dan 100 meter afgelegd op de zuidpool van de maan. (Foto ISRO via Reuters)


India heeft zijn maanrover, het eerste ruimtevaartuig dat de zuidpool van de maan bereikte, uitgeschakeld nadat het zijn twee weken durende opdracht voor het uitvoeren van experimenten had voltooid, aldus de ruimtevaartorganisatie van het land.

De Pragyan-rover van het ruimtevaartuig Chandrayaan-3 werd "in de slaapmodus gezet", maar met opgeladen batterijen en ontvanger aan, zei de Indian Space Research Organization (ISRO) zaterdag laat in een bericht op X, voorheen Twitter.

"Hopen op een succesvol ontwaken voor een nieuwe reeks opdrachten!" zei ISRO. "Anders zal het daar voor altijd blijven als India's maanambassadeur."

Door op de maan te landen, sloot India zich aan bij de Verenigde Staten, China en de voormalige Sovjet-Unie. Het ging verder dan hen toen het de ruige zuidpool bereikte, kort nadat de Russische Luna-25 bij een soortgelijke poging was neergestort.

De zachte touchdown van Chandrayaan-3 na een mislukte poging in 2019 leidde tot wijdverbreid gejuich in het dichtstbevolkte land ter wereld. De media noemden de landing de grootste wetenschappelijke prestatie van India.

Pragyan legde een afstand van meer dan 100 meter af, wat de aanwezigheid van zwavel, ijzer, zuurstof en andere elementen op de maan bevestigde, aldus ISRO.

Nu hoopt India op het succes van een zaterdag gelanceerde sonde om de zon te bestuderen, waarbij zonnewinden worden waargenomen die verstoringen op aarde kunnen veroorzaken die gewoonlijk als aurora's worden gezien.

"De satelliet is gezond" en bevindt zich in een baan om de aarde, zei ISRO zondag, terwijl hij zich voorbereidde op zijn reis van 1,5 miljoen km.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May