President: Grondroof wordt tot laatste perceel teruggedraaid
03 Sep, 00:58
foto
President Chan Santokhi laat zijn tanden zien over grondroof. Hij is begonnen om orde op zaken te stellen. De foute inspecteurs zullen worden aangepakt. (Foto: René Gompers)


"Die vrees dat yu oh lasi yu gron, dat yu gron oh teki, vandaag geef ik je één garantie: Ik ga niet rusten totdat het laatste perceel dat afgepakt is teruggegeven zal worden. En als we naar de rechter ervoor moeten gaan, dan gaan we naar de rechter. Maar we gaan het teruggeven!", garandeert president Chan Santokhi. Hij heeft ervoor gezorgd - met presidentiële besluiten - dat personen hun percelen ( of delen daarvan) die zonder hun medeweten zijn weggegeven, terug hebben gekregen. Dit zijn de eerste stappen tegen deze "roverspraktijken" geeft hij aan en er komt een "totale reorganisatie" op het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer. Gevangenisstraffen zijn niet uitgesloten.

Santokhi is tijdens zijn toespraak bij het opstarten van het 2e project in het nationaal woningbouwprogramma te Peprepin in Wanica, ingegaan op de vele wantoestanden die met gronden te maken hebben. Hij heeft ook enkele oplossingen aangeboden. Een van de wantoestanden is uitgemond in een kleine manifestatie bij De Nationale Assemblee en het Kabinet van de President. Ze hebben petities ingediend tegen de 'grondroof' op hun percelen: Aanvragen om de erfpacht of grondhuur te verlengen worden niet behandeld. Soms krijgen ze van de desbetreffende instanties "uw stuk is in behandeling" te horen terwijl hun terreinen of delen daarvan, ondertussen zijn weggeven aan derden.  

De president deelt mee wat er tegen de "nachtmerrie dat yu gron e fufuru" wordt gedaan. "Er is een team ingesteld dat alle zaken onderzoekt," geeft hij aan. "En de president laat een paar dingen direct doen: minister deze dingen moeten onmiddellijk teruggedraaid worden."

In sommige gevallen is teruggeven moeilijker maar daar heeft hij een oplossing voor deelt Santokhi mee: "Daar heb ik als president beslist… en vandaag ga ik 12 presidentiële besluiten tekenen…al die uitgiften van die gronden, die zullen met een presidentieel besluit opgeschort worden waardoor ze geen status meer gaan hebben!"

"Want sa'ye reken sang e psa," vervolgt hij. "Zodra ze horen dat de president gaat intrekken rennen ze om hypotheek te vestigen." Hij deelt mee dat één van de benadeelden, Soerin Goerdayal, dit heeft meegemaakt. Een deel van zijn perceel is zonder zijn medeweten -terwijl zijn verlengingsaanvraag 3 jaar in behandeling is- aan een individu en 4 stichtingen weggegeven.

"Dit zijn roverspraktijken," stelt Santokhi. "Het zijn roverspraktijken om dit uit te halen. Snel in een stichting, ser' en' snel, pot' hypotheek, gwe nanga a moni. En je laat de regering en het volk met het probleem zitten. Dat zijn geen oprechte mensen, dat zijn geen Surinamers. Mi no k'ba nanga a tori dies ete."

"Er komt een totale reorganisatie bij GBB," kondigt de president aan. "U gaat het binnenkort merken. Alles zal moeten veranderen. Want ik heb ook  de minister laten komen. De minister zegt 'kijkt u, ik krijg deze rapporten'. Wel, ik heb het hele dossier nodig. Alle rapporten die valselijk zijn opgemaakt door grondinspecteurs gaan naar de procureur-generaal. Laten ze daar ter verantwoording geroepen worden. En als ze de bak in moeten gaan, laten ze de bak in gaan!

Santokhi: "A san' sari now. Het is al genoeg. En uiteraard kijken we nog welke politieke consequenties zullen volgen. Dat yu kan lib' gi mi. We gaan het niet meer accepteren dat Surinamers daar jaren wachten op een stukje grond en dat men op een slinkse wijze hun gronden afpakt." Hij garandeert dat hij niet gaat rusten totdat alle de ingepikte percelen terug worden gegeven.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May