Politie kondigt ferme aanpak harde criminaliteit
01 Sep, 06:44
foto
Politiecommissaris Bryan Isaacs op de persconferentie donderdag.


"De harde criminaliteit zal hard aangepakt worden," benadrukt directeur Operaties, politiecommissaris Bryan Isaacs. Vanaf 1 januari tot en met 30 augustus zijn er 42 'halsdelicten' geregistreerd. Dat zijn misdrijven met dodelijk afloop zoals moord, doodslag, roofmoord. Er zijn tot nu 32 opgehelderd. Er wordt heel hard gewerkt, benadrukt Isaacs. Hij roept wederom de hulp van de samenleving in -die waardevol is gebleken- in de strijd tegen de verruwde criminaliteit. Ook op zijn collega's doet hij een beroep.

De politie is op een persconferentie donderdag in het perscentrum, ingegaan op met name de harde criminaliteit en wat zij ertegen doet. Enkele commandanten en afdelingshoofden hebben uit hun werkgebieden cijfers en stand van zaken gepresenteerd. Aangetoond is dat "skowtu eh wroko!" ondanks de gebrekkige middelen en tekort aan mankracht. Veel zaken zijn opgelost, verdachten in beeld gebracht en ingesloten, honderden dossiers zijn opgemaakt en naar het Openbaar ministerie gestuurd. Aan de ene kant zijn er ook een aantal zaken die nog in onderzoek zijn.

Isaacs heeft in zijn openingstoespraak 'gefocust' op de harde criminaliteit, met name de halsdelicten. Er zijn 62 verdachten aangehouden. 32 zaken zijn opgelost en de resterende 10 zeer ernstige gevallen zijn nog in onderzoek. "Als we kijken naar de motieven dan zitten die bij burenruzies, in de relationele sfeer maar ook in hebzucht", zegt Isaac die namens de waarnemend korpschef de leiding had op de persconferentie. Het is niet duidelijk waarom de politiebaas afwezig was.

"Ten aanzien van berovingen en gewapende overvallen zijn er 19 omvangrijke genoteerd," vervolgt Isaacs. "Hiervan zijn er 10 opgehelderd, 9 nog in onderzoek. Er zijn 28 verdachten ingerekend. Kijken we naar 'diefstal middels braak' zijn er 10 omvangrijke gevallen genoteerd. 5 zijn opgehelderd, 5 nog in onderzoek. 10 verdachten zijn achter slot en grendel."

Isaacs deelt mee dat er maatregelen zijn getroffen om de verruwde criminaliteit de kop in te drukken: "Ik mag u verzekeren dat onze eenheden keihard werken om de criminelen op te sporen en achter slot en grendel te plaatsen. Het veiligheidsgevoel zal verbeterd worden." Uit strategische redenen is niet dieper ingegaan op de instructies die gegeven zijn voor het harde optreden.

"De politie kan niet overal zijn. En wij hebben uw hulp nodig. U bent onze ogen in de samenleving. Wij vragen daarom om ongeregeldheden en strafbare feiten te melden aan de politie. Laten we ons als law abiding citizens gedragen in de maatschappij met geduld, repect en tolerantie voor elkaar. Zodat we sneller kunnen bouwen aan een ontwikkelde samenleving," stelt de politiecommissaris.

Hij vervolgt: "Shat lont, macho gedrag, hebzucht, loont niet. En ja, we steken de hand ook in eigen boezem. De oproep geldt ook voor mijn collega's, dienaars van de samenleving. Volk van Suriname, kondreman, kondre uma…de harde criminaliteit zal hard worden aangepakt. Binnen de perken van wet en recht."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May